“Схеми” відновили відео нападу в “Укрексімбанку”: керівника фінустанови Євгена Мецгера тимчасово усунули з посади

Дата: 06 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Журналісти програми “Схеми” за допомогою технічних спеціалістів відновили відео, видалене працівниками державного “Укрексімбанку” під час нападу 4 жовтня на знімальну групу в кабінеті голови фінустанови Євгена Мецгера.

Про це повідомила редакція “Радіо Свобода”.

Директор департаменту інформполітики “Укрексімбанку” Володимир Пікалов намагається завадити оператору “Схем” вести знімання. Джерело: скриншот з відео

На відновленому відео є інтерв’ю, запитання журналіста Кирила Овсяного та сам напад. Зокрема, зафіксовано вказівки Мецгера своїм співробітникам вилучити у медійників техніку, “забрати касети” й “вичистити все це г*но”.

“Володя, вируби його, будь ласка, чого він тут ходить?” – каже очільник “Укрексімбанку”, побачивши, що оператор фільмує його реакцію на запитання журналіста.

Відео підтверджує інформацію медійників про те, що їх не випускали з приміщення.

Також на відео зафіксовані спроби директора департаменту інформаційної політики банку Володимира Пікалова вимкнути запис на техніці “Схем”. Чутно його слова: “Ніхто цю штуку нікуди не винесе. Вас просили, а що ви хотіли? Хлопці, ви думаєте, що це жарти?”

Потім чути вказівки Мецгера: “Давай, забирайте камеру. Ігорю, забери в них камеру до бісової матері. Охрі*ли. І ось цю теж, Ігорю, забирай!”

Відеозапис фіксує, як один зі співробітників банку вириває камеру з рук журналіста Овсяного, і момент нападу на оператора Олександра Мазура. Пізніше журналісти назвали особу співробітника банку, який скрутив, повалив і відібрав у оператора картку з другої камери. За інформацією журналістів, це директор департаменту банківської безпеки “Укрексімбанку” Ігор Тельбізов.

“Підіть з айтівцями, вичистіть все г*но”, – наказав після цього Мецгер.

Далі співробітник банку виносить техніку з кабінету, проте одна з камер продовжує запис. Відео фіксує, як працівник заходить у ліфт, несе техніку журналістів на інший поверх, заходить у кабінет. Далі – такий діалог:

– Усе стираємо…

– Ще пише!

– Почистити повністю, в нуль, абсолютно все.

– Я зрозумів, добре.

– Повимикайте все, зараз прийде сюди голова. Як її вирубити, ось цю фігню?

– Завдання – треба все стерти.

– Стерти?

– Так, у нуль.

Після цього запис припинився.

Керівниця Київського бюро “Радіо Свобода” Інна Кузнецова заявила, що редакція “готова надати правоохоронним органам усі відновлені записи, щоб слідство переконалося в їхній автентичності”.

В Офісі президента назвали поведінку представників “Укрексімбанку” неприпустимою.

За словами радника керівника ОПУ Михайла Подоляка, ця ситуація може сприйматися лише негативно.

“Обов’язок посадовців будь-якого рівня – коректно спілкуватися з журналістами та поважати їхнє право ставити будь-які запитання, що мають суспільну важливість… Правила поваги до журналістської роботи та формати надання доступу до суспільно важливої інформації давно напрацьовані, і не може бути причини, щоб їх не дотримуватися”, – йдеться у заяві на сайті ОПУ.

У середу, 6 жовтня, Мецгер тимчасово, на час проведення необхідних слідчих дій Нацполіцією, склав повноваження голови правління “Укрексімбанку”.

У своїй заяві на сайті фінустанови він сказав, що його “надмірно емоційна реакція та нестримана поведінка стосовно журналістів не мають виправдання” і заявив про “повне усвідомлення відповідальності”.

“Подальший розвиток ситуації залежить тільки від висновків, які будуть зроблені слідством та перевіркою”, – наголосив Мецгер.

Наглядова рада “Укрексімбанку” повідомила, що розпочала перевірку обставин нападу на журналістів “Схем”.

Також на екстреному позачерговому засіданні Наглядова рада ухвалила рішення відсторонити Мецгера від здійснення своїх повноважень на час проведення внутрішнього розслідування. Обов’язки голови банку тимчасово виконуватиме Сергій Єрмаков – член правління АТ “Укрексімбанк”.

Фінустанова оголосила про проведення пресконференції щодо вказаної ситуації, але згодом скасувала її.

На інцидент з журналістами “Схем” відреагував Комітет захисту журналістів” (CPJ). Він закликав українську владу провести ретельне розслідування нападу та гарантувати безпечне та вільне середовище для роботи ЗМІ.

Нацполіція відкрила кримінальне провадження щодо інциденту. Відомо, що 6 жовтня слідчі долучили до матеріалів розслідування відновлене відео, розповсюджене в мережі. Згодом вони долучать оригінал, який їм нададуть журналісти. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський на своїй сторінці у фейсбуку.

“Впевнений, що розслідування не забере багато часу. І вже після отримання результатів необхідних експертиз правопорушникам буде оголошено погоджені прокуратурою підозри”, – написав він.

Нагадаємо, що 4 жовтня у Києві співробітники державного “Укрексімбанку” напали на журналістів проєкту “Радіо Свобода” – програми “Схеми” під час запису інтерв’ю з головою правління Мецгером. Тому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” та “дістати з них касети”.

Співробітники фінустанови застосували фізичну силу до оператора “Схем”, відібрали в нього дві камери та видалили записане відео.

За фактом нападу Національна поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) Кримінального кодексу України.

Водночас пресслужба банку випустила свою заяву щодо інциденту, де намагалася виправдати дії керівників тим, що журналісти “Схем” під час інтерв’ю нібито хотіли протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter