Журналісти дізнались, що до викрадення з Молдови судді Чауса можуть бути причетні українські розвідники

Дата: 09 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

До викрадення колишнього судді Миколи Чауса, який з 2016 році переховувався у Молдові, можуть бути причетні українські розвідники.

Про це повідомляють у “Слідство.info”. 

Українські розслідувачі отримали від своїх молдовських колег копії десятьох закордонних паспортів українців, яких перевіряють на причетність до викрадення, зокрема документи Юрія Коваленка та Едуарда Ставицького, які 24 березня перетнули україно-молдавський кордон.

Коваленко станом на 2015 рік мешкав у військовій частині “А2659” у Києві, де розташована Воєнно-дипломатична академія імені Євгенія Березняка. В установі готують, зокрема, професійних військових розвідників. Станом вже на 2018 рік чоловік проживав на вулиці, де розташоване Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

У спілкуванні з журналістами чоловік не підтвердив причетність до військової розвідки, однак розповів, що справді з 24 березня по 3 квітня перебував у Молдові. Своє імовірне знайомство з другим підозрюваним він відмовився коментувати, а мету візиту відмовився пояснити. 

“Давайте я запишу ваш номер телефону і, можливо, я з вами зв’яжусь. Тому що наш діалог наразі не буде конструктивним”, – сказав він на запитання щодо його ролі у викраденні Чауса. 

Щодо другого підозрюваного Едуарда Ставицького, то розслідувачам не вдалось знайти людину із такими ж даними у закордонному паспорті. Водночас вони встановили схожість між особою у документах й киянином Андрієм Куценко. Чоловік у 2000-х роках, як запевняють журналісти, мав реєстрацію в Києві за адресою, де розташовується Міністерство оборони України та одна із військових частин. Вже у 2009 році він почав служити у військовій частині, яка знаходиться за вже згаданою адресою Головного управління розвідки Міноборони.

У розмові із журналістами Куценко заперечив, що працює у розвідці, а після додаткових питань взагалі кинув слухавку.

Журналісти “Слідства.info” також отримали відео з прикордонного пункту пропуску, де схожі на обидвох чоловіків люди 3 квітня залишили Молдову. Саме у цей день викрали Чауса. 

Молдовські журналісти від своїх джерел отримали паспорт ще одного українця, який може бути причетним до викрадення Чауса. Йдеться про 36-річного Олександра Костенюка. Ідентифікувати цього чоловіка, як наголошують розлідувачі, було найпростіше, адже він колишній правоохоронець і в останні роки публікував свої декларації про доходи. 

До червня 2018-го Костенюк працював у львівській Нацполіції, де обіймав керівну посаду в управлінні карного розшуку. Однак згодом він був фігурантом справи про вимагання коштів поліцейськими. Кілька років тому його підлеглі прикували людину кайданками та, погрожуючи зброєю, відібрали у неї 4 тисячі доларів і 1 кілограм бурштину. Зрештою всім причетним оголосили підозри і зараз справу щодо них розглядають в суді. Костенюка, який мав відповідати за дисципліну своїх підлеглих, звільнили з поліції. Згодом він зумів поновитися на посаді через суд, однак потім звільнився з поліції і нині володіє детективним агентством.

У розмові з журналістами він заперечив свою причетність до викрадення судді і не дав чіткої відповіді, чи був у Молдові останнім часом. Колишній поліцейській також запевнив журналістів, що не знає ні Коваленка, ні Ставицького-Куценка.

Більшість власників тих десяти закордонних паспортів українців, яких молдовські правоохоронці перевіряють на причетність до викрадення Чауса, як з’ясувало «Слідство.Інфо», останнім часом проживали на Львівщині. Одного з них ідентифікували як співробітника приватної охоронної фірми. Ще про одного чоловіка на ім’я Олег Стадник відомо, що він багато років тому просвердлював отвори у трубопроводах та викачував звідти нафту. За це він отримав 3 роки позбавлення волі з іспитовим строком на 1 рік. А через рік суд звільнив його від покарання.

У списку також фігурує ім’я 30-річного Михайла Булега, який раніше був старшим інструктором в окремому загоні спецпризначення Нацгвардії. Він звільнився зі служби у 2019-му.  Займався рукопашним боєм, а зараз очолює відокремлений підрозділ «Федерації військово-прикладного та спортивного універсального бою України».

У коментарі журналістам він підтвердив, що їздив у Молдову «на пару днів», однак назву готелю, у якому зупинявся, не пам’ятає. Розповів Булега також, що був там на відпочинку сам, без сім’ї.

«Я їздив, скажем так, більше відпочивати. Молдова — то ж країна вина», — пояснив він.

Наразі у Молдові парламент готується розглянути пропозицію про створення слідчої комісії для виявлення обставин викрадення Чауса. Ініціаторами цього стала партія соціалістів, яка звинувачує силовиків, а також президентку країни Маю Санду в тому, що вони знали про викрадення. Україна нещодавно відкинула звинувачення у причетності до цього інциденту. 

Нагадаємо, що суддя Чаус утік з України до Молдови в серпні 2016 року, після того як детективи НАБУ викрили його на отриманні хабаря у 150 тисяч доларів. Гроші він намагався закопати в землю в скляній банці біля свого приватного будинку.

Нещодавно молдовські журналісти розповіли, хто та як допомагав Чаусу втекти з України. 

Фотографія обкладинки: RISE Moldova 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter