МЗС: Україна не причетна до викрадення судді Чауса

Дата: 08 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Україна не причетна до ситуації з викраденням судді Миколи Чауса, а для встановлення усіх її обставин, зокрема місця перебування колишнього судді, пропонує Молдові створити спільну робочу групу.

Про це повідомили у МЗС.

Микола Чаус. Фото: з відкритих джерел

3 квітня молдовське видання Newsmaker із посиланням на поліцію Кишинева та адвоката Чауса Юліана Балана повідомило, що суддю викрала група невідомих озброєних чоловіків прямо у центрі Кишинева. За цим фактом поліція розпочала кримінальне провадження, а очільник МВС країни Павел Войку запевняв, що викрадення здійснили іноземці, які вже повернулись в Україну. Одного з них, як запевняють молдовські силовики, вже затримали. 

За словами міністра закордонних справ Миколи Кулеби, українські правоохоронці очікували, що після позитивного для України завершення судового розгляду скарги Чауса на відмову надати йому притулок, його екстрадують на підставі європейських конвенцій та двосторонніх договорів про видачу правопорушників і про взаємну допомогу у кримінальних справах.

“Для України Молдова була, є і залишається другом. Українська сторона переконана, що ситуацію намагаються використати на свою користь сили, які не просто не зацікавлені у подальшому поглибленні українсько-молдовського співробітництва, а й ставлять за мету зірвати позитивний для обох країн розвиток відносин, зміцнення європейських перспектив України і Молдови”, – йдеться у повідомленні МЗС.

Нагадаємо, що суддя Чаус утік з України до Молдови в серпні 2016 року, після того як детективи НАБУ викрили його на отриманні хабаря у 150 тисяч доларів. Гроші він намагався закопати в землю в скляній банці біля свого приватного будинку.

Нещодавно молдовські журналісти розповіли, хто та як допомагав Чаусу втекти з України. 

Фотографія обкладинки: сторінка ukrop.ukraine у фейсбуку 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter