Журналісту Антону Скибі продовжили акредитацію для висвітлення війни в Україні

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Фотожурналісту Антону Скибі, який із 2014 року співпрацює з канадським виданням The Globe and Mail, продовжили акредитацію для висвітлення війни в Україні.

Про це він повідомив на своїй сторінці у фейсбуку, пише “Детектор медіа” (ДМ).

За словами Скиби, отримати акредитацію йому вдалося завдяки сконсолідованості медійної спільноти.

“На 99-й день з моменту подачі заяви до Збройних сил України та на 44-й з моменту закінчення попередньої акредитації мої повноваження на роботу в зонах бойових дій поновлюються. Це був важкий, але глибокий процес, який висвітлив багато викликів, питань та знань про проблеми свободи ЗМІ, з якими стикається Україна під час війни з Росією, і я вдячний всім, хто підтримував мене та допомагав пройти весь цей складний шлях”,написав Антон.

Фотожурналіст намагався поновити акредитацію після того, як стало відомо, що прескарти від ЗСУ старого зразка втратять чинність 1 травня 2023 року. Він подав документи на нову акредитацію в березні 2023 року.

8 червня 2023 року редакція The Globe and Mail повідомила, що українська влада не поновлює акредитацію його співробітнику.

Сам Скиба розповів, що Служба безпеки двічі викликала його на розмову й вимагала пройти тест на поліграфі, оскільки підозрювала його у володінні російським паспортом, можливих зв’язках з представниками терористичних організацій “ЛНР” і “ДНР”. Також в СБУ висловили сумнів у тому, що робота кореспондента відповідає “національним інтересам”.

Ситуацію висвітлило багато українських ЗМІ та журналістських об’єднань. Журналіст вважає, що саме завдяки цьому йому вдалось отримати акредитацію.  

“У журналістської спільноти немає іншого шляху, як демонструвати солідарність і підтримувати колег у важких ситуаціях. Ми розуміємо, що в нас є зовнішня війна – з агресором, Росією, але в нас є і війна внутрішня – за демократію, за права людини. І ми не можемо цю, другу війну через зовнішню агресію поставити на паузу”, – сказав Скиба в коментарі ДМ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що журналістів низки іноземних і вітчизняних  медіа, які першими оприлюднили фоторепортажі та відео зі звільненого від російських окупантів Херсона, позбавили акредитації за “грубе порушення вимог наказу головнокомандувача Збройних сил України №73 від 3 березня 2022 року, а також відповідних розпоряджень військового командування”.

Це викликало обурення медіаспільноти, яка вимагала від Генштабу ЗСУ повернути їм акредитацію, а також розробити прозорі правила роботи медіа в зоні бойових дій. Детальніше про це – в матеріалі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter