Україна не продовжила акредитацію фотографу Globe and Mail Антону Скибі

Дата: 08 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Влада не поновила акредитацію українському фоторепортеру, співробітнику канадського видання The Globe and Mail Антону Скибі.

Про це повідомили на сайті медіа.

Антон Скиба. Джерело: фейсбук-сторінка журналіста

Скиба отримував акредитацію з 2015 року, проте термін її дії закінчився 1 травня, а нову журналісту досі не видали. Натомість Служба безпеки України двічі викликала Скибу на розмову “як вихідця з тимчасово окупованих територій”, вимагала від нього пройти тест на поліграфі через підозри у володінні російським паспортом, можливих зв’язках з терористами “ЛНР” і “ДНР”, пише видання.

У СБУ також висловили сумнів щодо того, чи робота Скиби відповідає національним інтересам.

За даними видання, Скиба народився в Єнакієвому на Донеччині, місто зараз контролюють росіяни. Батьки кореспондента досі залишаються там, вони були вимушені прийняти російські паспорти.

На першій зустрічі в СБУ чоловіку сказали, що не заперечують проти продовження акредитації. Проте вже за три тижні його ще раз запросили до спецслужби, де розмова відбулася вже “в значно агресивнішому тоні”. Скибі закидали проблеми з податковою звітністю, поїздку до Білорусі 2021 року та володіння російським паспортом.

За словами самого медійника, він не був у Білорусі з 2016 року, має на підтвердження цього документи від Держприкордонслужби. Росії чоловік не відвідував з 18-річного віку, російського паспорта ніколи не мав.

За словами Скиби, в СБУ сказали, що не знайшли провини в його публікаціях і “не розглядають його як ворога, але не впевнені, чи його робота відповідає національним інтересам України”. Журналіст сприйняв це як особисту образу й відмовився проходити тест на поліграфі.

Як пише Globe and Mail, цього тижня редакція отримала листа від пресслужби Офісу президента України. В ньому йдеться, що деякі деталі біографії Скиби залишаються “нез’ясованими”. Зокрема, чи отримували він або його родичі російське громадянство, чи відвідував він Білорусь між 2019 і 2021 роками та чи підтримує зв’язки з представниками проросійських терористичних угруповань “ЛНР” і “ДНР”. Якщо ці питання не з’ясуються, пише видання, пресслужба Офісу президента порадила канадській редакції підшукати собі іншого фіксера.

У коментарі Інституту масової інформації Антон Скиба зазначив, що він не пов’язує ситуацію з персональним тиском на себе особисто, натомість вважає ситуацію частиною ширшої проблеми з акредитаціями.

“Я вважаю, що випадок зі мною є однією з похідних тих процесів з акредитаціями, які відбуваються зараз в Україні. СБУ має до мене претензії через те, що мої батьки перебувають на окупованій території. Для них це причина вважати, що моя робота може бути скомпрометована і я можу бути вразливим. Це нагадує радянську каральну практику, коли ти мав доводити після Другої світової війни, що твоя родина, яка була в окупації, не мала зв’язків з ворогом. Мені також здається, що це частина тої дискримінації, яку переживають переселенці зі сходу з 2014 року. Як для українця, який працює на іноземні медіа, для мене ця ситуація – абсолютний іспанський сором через оце невігластво, яке панує стосовно ролі медіа в західному світі”, – сказав журналіст.

Він наголосив на тому, що співробітники СБУ висунули проходження поліграфа як обов’язкову умову розгляду про надання акредитації. Проте, за його словами, він не чув, щоб когось ще запрошували на поліграф, але журналістів – постійно на так звані інтерв’ю в СБУ.

“І особлива увага – до журналістів, які працювали у 2014–2015 роках або працювали в тимчасово окупованому Криму”, – сказав Антон Скиба.

Нагадаємо, що з 1 травня в Україні для журналістів змінили правила акредитації під час воєнного стану. Зміни визначені наказом головнокомандувача ЗСУ №73 від 3 березня 2022 року. Зокрема, всі журналісти мають отримати прескарти нового зразка, вони діятимуть до шести місяців.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що журналістів низки іноземних і вітчизняних  медіа, які першими оприлюднили фоторепортажі та відео зі звільненого від російських окупантів Херсона, позбавили акредитації за “грубе порушення вимог наказу головнокомандувача Збройних сил України №73 від 3 березня 2022 року, а також відповідних розпоряджень військового командування”.

Це викликало обурення медіаспільноти, яка вимагала від Генштабу ЗСУ повернути їм акредитацію, а також розробити прозорі правила роботи медіа в зоні бойових дій. Детальніше про це – в матеріалі

“Вкрадена перемога”: чи варто позбавляти акредитації журналістів, які дали перші репортажі зі звільненого Херсона

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter