Журналістку “Белсату” шантажують безпекою рідних, змушуючи повернутися до Білорусі

Дата: 25 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Білоруську журналістку, ведучу програми “Честно говоря” на телеканалі “Белсат” Аріну Малиновську, яка наразі перебуває в Україні через переслідування білоруської влади, силовики змушують повернутися до країни, шантажуючи безпекою рідних і близьких.

Про це вона розповіла в ефірі телеканалу “Дождь”.

Джерело: скриншот з етеру “Белсату”

За її словами, їй зателефонував чоловік сестри й сказав, що він перебуває у відділку МВС і що дівчина має прибути туди, тоді його відпустять. Також він повідомив, що правоохоронці готуються їхати по інших її родичів, зокрема бабусю та дідуся, які теж нібито будуть затримані. 

“Першою реакцією, як і в кожної нормальної людини в такій ситуації, були паніка, страх, побоювання за життя своїх близьких. Але потім увімкнулася раціональність. Я порадилася з колегами й ухвалила, як виявилося згодом, правильне рішення”, – сказала вона.

Дівчина залишилася в Україні та вже незабаром дізналася, що чоловіка її сестри відпустили. З бабусею та дідусем поки що немає зв’язку, але відомо, що з ними також усе гаразд, вони вільні, їх ніхто не чіпав, уточнила вона.

“Мої рідні та близькі в курсі моєї діяльності, але не мають до неї жодного стосунку. Вважаю, що вплутувати їх – це вже за межею”, – наголосила Аріна.

Раніше про ймовірний шантаж з боку силовиків заявила дочка засновника незалежного білоруського видання TUT.BY Юрія Зіссера Євгенія Чернявська. Вона розповіла про зникнення матері – Юлії Чернявської, яку напередодні доставили до лікарні під конвоєм правоохоронців після перенесеного в день обшуків у редакції гіпертонічного кризу.

 Євгенія висловила думку, що її мати перебуває в СІЗО КДБ.

Згодом телеграм-канал “TUT.BY новости” повідомив, що Юлія Чернявська, з якою не було зв’язку з 18 травня, “знайшлася в департаменті фінансових розслідувань КДК (Комітет державного контролю. – Ред.), де з нею проводили слідчі дії”. Жінку помістили під домашній арешт. Її адвокат перебуває під підпискою про нерозголошення, тож жодної інформації щодо неї немає.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що влада Білорусі ухвалила низку поправок до законодавства, які можуть серйозно погіршити стан свободи преси в країні. Серед нововведень – дозвіл міністерству інформації заблокувати роботу ЗМІ або інтернет-ресурсу без постанови суду, якщо ті раніше отримували попередження, заборона новинним організаціям і вебсайтам публікувати результати опитувань щодо політичних, соціальних або виборчих питань, якщо ці опитування проводилися без державної акредитації тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter