Журналісткам “Української правди” погрожують розправою після розслідування про Денісову

Дата: 01 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Головна редакторка “Української правди” Севгіль Мусаєва та кореспондентка видання Соня Лукашова отримують телефонні дзвінки та повідомлення з погрозами після того, як видання опублікувало розслідування про звільнення Омбудсмана Людмили Денісової. Комітет захисту журналістів (CPJ) закликає українську владу швидко та ретельно розслідувати ці погрози.

Про це повідомляє Комітет захисту журналістів (CPJ).

Фото: “Українська правда”

“Українська влада повинна зробити всі можливі кроки для гарантування безпеки та благополуччя журналістів Севгіль Мусаєвої та Соні Лукашової. Їхня робота – це служба української громадськості, і вони не повинні стикатися з погрозами через свої репортажі”, – вважає координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Також вона зазначила, що влада має провести швидке та ефективне розслідування погроз на адресу журналісток і притягнути винних до відповідальності. Україна, як наголошує Саїд, вже має важку історію безкарності у злочинах проти журналістів.

За словами Мусаєвої, після публікації розслідування вона та Лукашова почали отримувати погрози телефоном та через соціальні мережі. В одному з повідомлень, яке отримала Мусаєва, йшлося про таке: “Севгіль, у мене таке почуття, що тобі переріжуть горло. Я не знаю, хто і коли, але біжи”.

Вона повідомила CPJ, що більшість погроз надійшла від анонімів, але додала, що в деяких облікових записах були вказані імена користувачів.

Імена Мусаєвої та Лукашової опинилися в базі “Миротворця”, який опублікував їхню особисту інформацію та звинуватив у використанні “так званої журналістської діяльності” для підтримки Росії. Сторінку Лукашової було оновлено чи створено 27 червня, а Мусаєвої – 30 червня.

Дослідження CPJ показує, що з 1992 року в Україні було вбито не менш ніж 25 журналістів у зв’язку з їхньою роботою, зокрема і два головних редактори “Української правди”. 

Нагадаємо, що 27 червня на сайті “Української правди” з’явився матеріал, в якому Денісову звинувачували у вигадуванні моторошних історій. Публікація спричинила хвилю обурення, зокрема через заголовок та використання інформації з анонімних джерел, а тому головна редакторка Севгіль Мусаєва навіть написала звернення до читачів.

Водночас Денісова пригадала статтю “Української правди”, назвавши авторку “адвокаткою Росії” і наголосивши на тому, що все, сказане в матеріалі, – фейки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter