Денісова заперечує, що вигадувала історії про сексуальні злочини росіян

Дата: 29 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Колишня Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова відкинула звинувачення у нібито вигадуванні нею історій про вчинені російськими військовими сексуальні злочини. 

Про це вона розповіла в інтерв’ю Харківській правозахисній групі. 

Фото: фейсбук-сторінка Людмили Денісової

Відколи в медіа почали з’являтися перші повідомлення про факти вчинення сексуального насильства російською армією, Денісова публікувала в соцмережах емоційні дописи про зґвалтування. У них вона зазначала вік потерпілих й ділилася “шокуючими деталями”, до прикладу, про те, як “росіяни ґвалтували чайною ложкою”, “по двоє ґвалтували малюків орально та анально” та “дев’ятимісячну донечку зґвалтували свічкою”.

Така риторика обурювала медійниць та правозахисників, а невдовзі після звільнення Денісової очільниця Офісу генерального прокурора Ірина Венедіктова сказала, що та взагалі не передавала слідчим матеріали щодо зґвалтувань.

Вона звертається до нас із листами про такі-то і такі-то конвенції: будь ласка, вивчайте такі конвенції. Вона присилає нам листи, але не матеріали. Це різні речі. Ми, звичайно, беремо її інформацію до відома”, – зазначала генпрокурорка.

27 червня на сайті “Української правди” з’явився матеріал, в якому Денісову звинувачували у вигадуванні моторошних історій. Публікація спричинила хвилю обурення, зокрема через заголовокі УП замість заголовка "Від facebook до допитів. Як омбудсман Денісова вигадувала злочини росіян і втратила посаду" назвала матеріал "Від facebook до допитів. Чому омбудсман втратила посаду". та використання інформації з анонімних джерел, а тому головна редакторка Севгіль Мусаєва навіть написала звернення до читачів. 

У тексті УП йшлося, зокрема, про гарячу лінію психологічної підтримки, яку Офіс омбудсмана започаткував спільно з ЮНІСЕФ. Лише за два тижні, як говорила Денісова, туди повідомили про близько 400 випадків зґвалтувань російськими військовими дітей та дорослих. Опікувалась лінією психологиня Анастасія Квітко, яка є дочкою Денісової, і яка розповідала їй про почуті історії “за чаюванням”. 

Фото: UNICEF

Квітко запевняла, що за півтора місяця гаряча лінія прийняла близько 1040 дзвінків, із яких 450 стосувались зґвалтування дітей, але в офіційній виписці, яку отримали прокурори, виявилось, що за весь час туди надійшло лише 92 дзвінки.

Денісова, відповідаючи на звинувачення, наполягає, що всі випадки, про які вона розповідала, підтверджуються різними органами.

Але слідчі дії проводять саме правоохоронні органи, тому якщо людина не хоче звертатися, то не можна передати її дані до правоохоронних органів. Це її рішення”, – каже колишня Омбудсман. 

Денісова розповіла, що результати роботи лінії їй передали у вигляді таблиць, у яких наводили основну інформацію щодо звернень.

“Це ж конфіденційна інформація, тому там прізвищ людей, які зверталися, немає. Наприклад: “Жінка. Доросла. Відбулося зґвалтування. Надана допомога. Повідомлена, що треба звернутися до правоохоронних органів”. У цьому звіті це все було”, – каже вона.

Окремо Денісова пригадала й статтю “Української правди”, назвавши авторку “адвокаткою Росії”: “У мене питання все ж таки до цього тексту. Я його не читала, тільки побачила назву і кінець, що “це все – фейки”. Зрозуміло, що ця журналістка – адвокат Російської Федерації. І замовники – теж адвокати Російської Федерації”.

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, станом на 15 травня моніторам було відомо про 108 заяв про акти сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, щодо жінок, дівчаток, чоловіків і хлопчиків. Скоювали їх в Чернігівській, Дніпропетровській, Донецькій, Харківській, Київській, Херсонській, Луганській, Миколаївській, Вінницькій, Запорізькій, Житомирській областях, а також у місці тримання під вартою в Російській Федерації.

Щодо розподілу заяв, то 78 з них стосувалися зґвалтування, зокрема групового зґвалтування, 7 заяв – спроби зґвалтування, 15 – про примус до публічного роздягання та 8 заяв – про інші форми сексуального насильства, як-от катування сексуального характеру, небажані сексуальні дотики та погрози сексуальним насильством.

Якщо ви постраждали від сексуального насильства, то можете звернутися по безоплатну психологічну допомогу: реабілітація розрахована на дітей, дорослих та членів їхніх сімей. Додаткову інформацію можна отримати за телефоном +38 073 460 38 60.

Ви також можете допомогти зібрати кошти, зокрема на екстрені контрацептиви й ліки за рецептом для потерпілих і на набори для збирання та зберігання речових доказів сексуального насильства. Збір почала білоруська благодійна організація BYSOL.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter