Журналістка розповіла, як росіяни у Херсоні вбили за відмову співпрацювати з ними диригента Юрія Керпатенка

Дата: 14 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Херсоні російські військові вбили за відмову співпрацювати з ними місцевого музиканта та диригента Юрія Керпатенка. 

Про це з посиланням на повідомлення знайомих розповіла журналістка Олена Ваніна

Фото: сторінка Юрія Керпатенка у ВКонтакте

Юрій Керпатенко працював диригентом оркестру “Гілея” у Херсонській обласній філармонії та був музичним керівником Херсонського музично-драматичного театру.

Чоловік не поїхав з Херсона після того, як його захопили росіяни, а також часто висловлювався у соцмережах щодо подій.

Скриншот одного з дописів на сторінці чоловіка у фейсбуку

У фейсбуку його останній допис датується 29 травня, а мова у ньому йде про Валерія Шелудька – охоронця театру, якого росіяни тимчасово назвали “директором” установи. Офіційно після захоплення міста росіянами весь колектив театру перевели на дистанційну роботу.

Друзі та рідні досі не знають, коли саме вбили Керпатенка. 

На початку вересня, коли він святкував день народження, то, за їхніми словами, не відповідав на привітання. Про вбивство чоловіка повідомили вперше 13 жовтня. 

Журналістам знайомі вбитого кажуть, що названий росіянами новим “директором” театру та його “права рука” обдзвонювали музикантів і вмовляли вийти на роботу і співпрацювати із загарбниками. Керпатенко не був виключенням. 

“До нього навіть приходили люди з російських спецслужб, розмовляли з ним, переконували. Але Юрій був непохитний. Він взагалі, попри свою інтелігентність і скромність, був людиною прямою і з принципами”, – каже знайомий диригента. 

Юрій жив із партнеркою та її донькою, яка у момент нападу перебувала у квартирі. Її сильно поранило в обличчя, а сама жінка говорить, що нічого не пам’ятає. Знайомі кажуть, що росіяни розстріляли чоловіка з автомата через двері у помсту за те, що він не погоджувався співпрацювати й брати участь в організованому ними концерті.

Один з колег Керпатенка згадує, що чоловік раніше звільнявся із театру через принципову незгоду з керівництвом. Так, у 2014 році після вбивств на Майдані в Україні було оголошено жалобу 22-го та 23 лютого, але керівництво вирішило провести захід “Диско, ретро, джаз” просто у жалобному стилі. 

У мережі досі можна знайти анонс заходу у театрі в Херсоні 23 лютого 2014 року з такою назвою, початком о 18 годині та ціною за квиток у 20–30 гривень. 

Нагадаємо, що у травні росіяни викрали з Херсона місцеву активістку Ірину Горобцову. Нещодавно стало відомо, що через два тижні після затримання її перевезли до СІЗО в окупованому Сімферополі, де тримають досі. 

Ефесбівці кажуть, що Горобцова виступала із засудженням російської війни, а тому “після завершення щодо неї застосують відповідні міри”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter