Журналістка “Радіо Свобода” Алсу Курмашева закликала допомогти її колегам, незаконно ув’язненим в окупованому Криму та Білорусі

Дата: 03 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Журналістка Татаро-башкирської служби “Радіо Свобода”, колишня бранка Кремля Алсу Курмашева закликала “зробити все можливе”, щоб допомогти колегам в окупованому Криму та Білорусі.

Про це вона сказала на міжнародній конференції з людського виміру ОБСЄ у Варшаві Warsaw Human Dimension Conference | OSCE.

Журналістка Алсу Курмашева. Джерело: REUTERS

Вона назвала їхні імена – Владислав Єсипенко, Ігор Лосик та Андрій Кузнечик.

“Я точно знаю, що переживають їхні родини. Моє серце з ними. Будь ласка, зробіть усе можливе, щоб допомогти їм”, – заявила Курмашева, яка сама була заарештована та засуджена в Росії.

Медійники Лосик та Кузнечик ув’язнені в Білорусі. Першого утримують без зв’язку із зовнішнім світом з лютого 2023 року.

Фрилансер “Крим.Реалії” Єсипенко перебуває в окупованому Криму. Він не бачив свою сім’ю три роки.

На переконання Курмашевої, заходи, під час проведення яких зустрічаються колишні політв’язні, експерти й політики, дуже важливі, оскільки допомагають усвідомити весь масштаб кризи та шукати ефективні рішення.

Нагадаємо, що Курмашева, яка жила в Празі, приїхала до Росії за сімейними обставинами 2 червня 2023 року. Силовики одразу затримали її в аеропорту Казані, відібрали паспорти РФ та США й оштрафували за те, що вона не повідомила про подвійне громадянство. 

Журналістка перебувала в СІЗО із середини жовтня 2023 року. Її звинуватили за двома статтями кримінального кодексу Росії, а саме в тому, що вона не подала документи на внесення себе до реєстру “іноагентів”, а також у поширенні так званих фейків про російську армію.

За другою статтею кореспондентку звинуватили у розповсюдженні книжки “Ні війні. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну”, яку редакція “Idel.Реалії” презентувала восени 2022 року.

У Росії верховний суд Татарстану визнав журналістку Татаро-башкирської служби “Радіо Свобода” Алсу Курмашеву винною в поширенні “фейків” про російську армію й засудив її до шести з половиною років колонії. Вирок ухвалили 19 липня 2024 року.

Звільнена у межах обміну, який провели у серпні 2024 року Росія та ще кілька країн, серед яких США та Німеччина. До РФ повернули низку людей, обвинувачених у шпигунстві та вбивствах, а з РФ вивезли ув’язнених журналістів, політиків та інших політв’язнів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter