Журналістка кримськотатарського телеканалу ATR Гульсум Халілова стала переможницею конкурсу Глобальної Ради журналістів

Дата: 29 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Українська журналістка, ведуча авторських та новинних програм на кримськотатарському телеканалі ATR Гульсум Халілова стала “Журналісткою року” за версією Глобальної Ради журналістів (Küresel Gazeteciler Konseyi).

Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на своїй сторінці у фейсбуку.

Гульсум Халілова. Джерело: фейсбук-сторінка Рефата Чубарова

У конкурсі, результати якого Глобальна Рада журналістів підбиває щорічно, взяли участь медійники  з 22 країн.

“Гульсум Халілова, за влучним визначенням відомої української дослідниці сучасної Туреччини пані Yevgeniya Gaber “фактично стала турецьким голосом України з початку вторгнення 24/02”, — написав Чубаров.

Твіттер журналістки має 480 тисяч постійних читачів, щомісяця оприлюднені тут відео та новини переглядають від 20 до 30 млн осіб, а в перші місяці після 24 лютого 2022 твіттер відвідувало близько 400 млн осіб на місяць, уточнив він.

На церемонії нагородження 28 жовтня 2022 року у місті Аланья Халілова розповіла про героїчний опір українського народу та Збройних Сил України російської агресії, а також про репресії проти кримських татар у тимчасово окупованому Криму.

Вона також повідомила, напередодні її затримали в аеропорту Стамбула після прильоту з Хорватії за російським запитом в Інтерполі. Невдовзі журналістку звільнили й дозволили в’їхати до Туреччини.

Халілова назвала це демонстрацією переслідування Росією кримських татар, які не сприймають окупацію Криму. Вона висловила жаль, що в провокації РФ на території Туреччини виявляються втягнутими турецькі служби, і зауважила що “такі країни, як Росія, що діють злочинно та незаконно, мають бути виключені із системи Інтерполу.

Її підтримав Чубаров, наголосивши, що це членство РФ у Інтерполі — “справді ганьба для всіх цивілізованих держав”, коли доводиться виконувати запити держави-терориста.

Нагадаємо, що в окупованому росіянами Криму жертвами політичних переслідувань стали щонайменше 11 громадянських журналістів — кримських татар.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter