Журналістка Кобра Хассані, яку обманом вивезли до Росії з України у 2022-му, повернулася до Афганістану

Дата: 26 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Афганська журналістка Кобра Хассані, яка опинилась у РФ після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну, повернулася на батьківщину до Афганістану, де їй загрожує небезпека. 

Про це розповідає російське видання “Фонтанка”. 

Фото: Фонтанка

Журналістку, яка втекла з Афганістану після приходу до влади талібів, у Росії визнали винною в спробі незаконно виїхати з країни до Євросоюзу в складі групи за попередньою змовою. 

До серпня 2021 року Хассані працювала на афганському телебаченні, мала ресторан і вела громадську діяльність у сфері захисту прав людини. Після захоплення влади терористами на батьківщині вона вступила на англомовну програму в Київському державному університеті. З початком повномасштабного вторгнення росіян жінка вирішила перебратися до Європи. Для цього звернулася до перевізників, які обіцяли доставити її до Польщі, але спочатку відвезли її до Луганська, а згодом – до Москви.

У Росії Хассані зв’язалася з іншими перевізниками, які пообіцяли доставити її до Європи через Санкт-Петербург. У травні 2022 року журналістку та решту фігурантів справи затримали біля Великого вантажного порту Петербурга та помістили до СІЗО. Пізніше Хассані перевели до центру тимчасового утримання іноземних громадян.

Захист журналістки марно подавав прохання про надання притулку в РФ через загрозу небезпеки в Афганістані. Сама Хассані сказала, що вдома на неї чекає “смерть і переслідування”. Її колишній колега в Кабулі сказав “Російській службі Бі-бі-сі”, що в разі депортації з РФ дівчині загрожують в’язниця та тортури, оскільки вона писала про захист прав жінок.

Нагадаємо, що жінки з Афганістану розповіли, що під час арештів за неправильне носіння хіджабу таліби вчиняють сексуальне насильство

Фотографія обкладинки: Бумага 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter