Журналістка “Четвертої влади” продовжує судитися з Рівненською облпрокуратурою по справі щодо перешкоджання журналістській діяльності

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Восьмий апеляційний адміністративний суд відкрив провадження за апеляційною скаргою журналістки “Четвертої влади” Оксани Гавриш на ухвалу Рівненського окружного адміністративного суду. Справа стосується того, що прокуратура приховує свій договір із забудовником, який влаштував будівництво на комунальній землі.

Про це повідомляє видання “Четверта влада”. 

Так, у березні 2023 року суддя окружного адмінсуду Тамара Комшелюк закрила справу за позовом до Рівненської обласної прокуратури, яка приховує від громадськості інвестиційний договір із рівненським забудовником щодо будівництва житла для прокурорів на комунальній землі.

Причиною такого рішення окружного адмінсуду стало те, що поки тривав суд, прокуратура надіслала журналістці копію договору. Однак у надісланій копії уся істотна інформація закрита для ознайомлення. Зокрема, заретушовані відомості про терміни будівництва, про об’єкт договору, про обов’язки та права сторін, про гарантійні строки якості закінчених робіт, про відповідальність сторін, про строк дії договору і підписи людей, які представляли сторони.

“Можна прочитати лише про сторони договору, кадастровий номер ділянки під будівництво, загальні принципи діяльності сторін за договором, частково про форс-мажорні обставини, порядок вирішення спорів, частково антикорупційне застереження, про захист персональних даних, частково про інші умови договору й частково реквізити сторін”, – пояснює “Четверта влада”. 

Відомо, що до цього Рівненська обласна прокуратура взагалі не надавала копії договору, пояснюючи це тим, що договір не містить суспільного інтересу, а також він нібито віднесений до інформації з обмеженим доступом (тобто конфіденційна, таємна і службова).

Тим часом адвокат і представник громадської організації “Платформа прав людини” Євген Воробйов пояснив, що відповідно до частини 5 ст. 6 Закону “Про доступ до публічної інформації”, заборонено обмежувати доступ до інформації щодо розпорядження комунальним майном, зокрема, до копій відповідних документів, умов отримання цього майна, прізвищ, імен, по батькові фізичних осіб та найменування юридичних осіб, які отримали це майно.

Адвокат також вважає, що суд не до кінця з’ясував обставини справи та помилково вирішив, що право на доступ до публічної інформації було поновлено. 

Прокуратура ж, за його словами, мала обґрунтувати, чому інформація в договорі обмежена, через положення так званого “трискладового тесту”.

Восьмий апеляційний адмінсуд у Львові вже призначив склад суддівської колегії для розгляду скарги журналістки “Четвертої влади”.

Нагадаємо, що у січні головний редактор видання “Четверта влада” Володимир Торбіч надав свідчення як потерпілий у справі про перешкоджання журналістській діяльності з боку міського голови Рівного Олександра Третяка

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter