Журналістам пояснили правила, як проводити знімання в лікарнях під час воєнного стану

Дата: 22 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Журналістам пояснили правила, як проводити знімання в лікарнях під час воєнного стану: дотримуватися їх необхідно задля безпеки лікарів та пацієнтів.

Перелік правил оприлюднила Київська міська держадміністрація (КМДА).

Джерело: pexels.com

Відповідно до рекомендацій Збройних сил України, під час висвітлення роботи лікарень заборонено повідомляти:

  • геолокацію лікарні;
  • назву лікарні, назву населеного пункту, де розташований медичний заклад. Допустимо зазначати регіон (на Львівщині, Київщині тощо);
  • прізвища лікарів, поранених та інших осіб, а також позначати їх у соціальних мережах;
  • наявність, кількість, порядок евакуації військових поранених та полонених у медичному закладі;
  • загальну кількість пацієнтів, які наразі перебувають у лікарні, а також кількість цивільних пацієнтів. Допустимо інформувати винятково про наявність цивільних поранених та дітей серед них (якщо є);
  • напрямки евакуації медичних закладів.

Знімання в моргах заборонено, пояснили в КМДА.

Усі знімання в лікарнях можуть здійснювати лише організовані групи.

“Пам’ятайте: заклади охорони здоров’я в умовах воєнного стану є силами, які забезпечують обороноздатність країни та можуть стати ціллю для терористичного нападу країни-терористки, як це вже відбулося в кількох десятках лікарень України”, — наголосили в повідомленні.

Правила нагадали після ситуації у вінницькій лікарні, коли фіксер італійської громадської телекомпанії RAI News 24 Антон Кудінов опублікував на своїй фейсбук-сторінці низку відеороликів з Іриною Дмитрієвою. Жінка втратила доньку та отримала важкі поранення сама під час обстрілу міста росіянами.

Чоловік зазнав різкої критики з боку журналістської спільноти, зокрема за нехтування принципами професійної етики, які не дозволяють користатися шоковим станом потерпілих. Також його дії могли травмувати матір загиблої дівчинки, заявляли опоненти фіксера, адже на одному з роликів жінка в сльозах дивиться відео зі своєю ще живою донькою.

Через численні скарги перший допис Кудінова видалив фейсбук, однак він опублікував ці матеріали знову.

Незалежна медійна рада звернулася до італійської редакції з листом, де просить провести глибокий аналіз ситуації, виробити правила і надати рекомендації журналістам, що висвітлюють війну, щоб унеможливити ситуації, які можуть завдати серйозної шкоди їхній репутації. Засудила дії телеканалу й Комісія з журналістської етики.

Водночас Європейська федерація журналістів не побачила проблем із сюжетом італійського каналу, відзнятим у Вінниці.

Нагадаємо, що внаслідок обстрілу росіянами Вінниці 14 липня загинули 25 людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter