Незалежна медійна рада звернулася до італійського видання через інцидент у Вінниці

Дата: 19 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Італійський громадський мовник RAI News 24 має розслідувати інцидент у вінницькій лікарні 15 липня, коли фіксер Антон Кудінов, працюючи в складі знімальної групи видання, записав і оприлюднив інтерв’ю з постраждалою від російського ракетного удару Іриною Дмитрієвою.

Відповідного листа до редакції надіслала Незалежна медійна рада (НМР), пише “Детектор медіа”.

Джерело: 5.ua

У раді назвали вчинок фіксера “вкрай ганебним і неприпустимим”.

“Перш за все з моменту теракту минуло менше за два дні. Очевидно, що жертва цього злочину, перебуваючи під інтенсивним лікуванням, є надзвичайно вразливою. Її здатність ухвалювати усвідомлені рішення можна поставити під сумнів через шок події та травми”, – йдеться в листі.

На переконання експертів, навіть дозвіл потерпілої вести знімання не є автоматично дозволом для журналістів поширювати запис.

У НМР наголосили, що незалежно від того, був зроблений і оприлюднений запис із відома та дозволу журналістів RAI News 24 або ні, публікація асоціюється з італійською телекомпанією.

Члени ради закликали редакцію RAI провести глибокий аналіз ситуації, виробити правила і надати рекомендації журналістам, що висвітлюють війну, щоб унеможливити ситуації, які можуть завдати серйозної шкоди їхній репутації.

“Ми закликаємо вас ознайомити фіксерів та журналістів, особливо тих, які працюють із чутливими темами в Україні, з журналістськими стандартами та публікувати відео про жертв злочинів виключно після перегляду і схвалення редакцією, у тому числі промо в соцмережах. Таке положення має бути жорстким і недвозначним. Ми сподіваємося на те, що належна реакція на цей прикрий інцидент убезпечить від повторення таких помилок у майбутньому”, – заявили вони.

Раніше дії знімальної групи RAI News 24, яка взяла інтерв’ю у вінничанки Ірини Дмитрієвої, що втратила доньку під час ракетного удару, засудила Комісія з журналістської етики. Члени комісії закликали керівництво лікарні, де перебуває жінка, провести службове розслідування щодо тих, хто надавав дозвіл на допуск журналістів до потерпілої.

Нагадаємо, 16 липня фіксер італійської громадської телекомпанії RAI News 24 Антон Кудінов опублікував на своїй приватній фейсбук-сторінці низку відеороликів з Іриною Дмитрієвою – жінкою, яка втратила дочку й зазнала тяжких поранень під час ракетного удару по Вінниці 14 липня.

Чоловік зазнав різкої критики з боку журналістської спільноти. Серед обвинувачень на його адресу – нехтування принципами професійної етики, які не дозволяють користатися шоковим станом потерпілих. Також його дії могли травмувати матір загиблої дівчинки, заявили опоненти фіксера. Так, на одному з роликів жінка в сльозах дивиться відео зі своєю ще живою донькою.

Через численні скарги перший допис Кудінова був видалений фейсбуком, однак він опублікував ці матеріали знову.

Водночас журналістка італійського мовника Лаура Танґерліні, яка брала інтерв’ю в потерпілої, відкинула звинувачення в порушенні журналістської етики. Вона наголосила, що “дії третіх сторін” не мають стосунку до неї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter