Європейська федерація журналістів не побачила проблем із сюжетом італійського каналу, відзнятим у Вінниці

Дата: 19 Липня 2022
A+ A- Підписатися

Генеральний секретар Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) Рікардо Ґутьєррес не побачив проблем із сюжетом італійської знімальної групи RAI News 24 про Ірину Дмитрієву, яка втратила доньку й отримала поранення сама під час російського обстрілу Вінниці. 

Засуджувати слід дії фіксера Антона Кудінова, який опублікував відео з реанімації, а не журналістів RAI News 24 – про це йдеться у відповіді Ґутьєрреса на лист Комісії з журналістської етики (КЖЕ), пише “Детектор медіа”.

Джерело: pixabay.com

КЖЕ звернулася до нього із закликом засудити неетичну, на думку комісії, поведінку знімальної групи RAI News 24. У відповідь Ґутьєррес сказав, що дивився репортаж RAI News 24 та кадри, які оприлюднив у фейсбуку фіксер, і йому здалося, що “заява української Комісії з етики спрямована не на ту людину”.

“Ви засуджуєте RAI і Лауру Танґерліні, тоді як повинні засуджувати українського фіксера Антона Кудінова. Саме він використав у фейсбуку зображення страждань матері дівчинки, вбитої російської ракетою, а не RAI і Лаура Танґерліні, які використали лише частину зображень, дбаючи про повагу до гідності матері”, – підкреслив він.

Станом на 19 липня сюжет Танґерліні недоступний до перегляду в інтернеті. Спершу журналістка оприлюднила його у твіттері, але згодом видалила.

Генсек федерації заявив, що “ЄФЖ засуджує використання страждань жертви Антоном Кудіновим, але нам нема чим дорікнути RAI News чи італійській журналістці Лаурі Танґерліні”.

Нагадаємо, 16 липня фіксер італійської громадської телекомпанії RAI News 24 Антон Кудінов опублікував на своїй приватній фейсбук-сторінці низку відеороликів з Іриною Дмитрієвою – жінкою, яка втратила дочку й зазнала тяжких поранень під час ракетного удару по Вінниці 14 липня.

Чоловік зазнав різкої критики з боку журналістської спільноти. Серед обвинувачень на його адресу – нехтування принципами професійної етики, які не дозволяють користатися шоковим станом потерпілих. Також його дії могли травмувати матір загиблої дівчинки, заявили опоненти фіксера. Так, в одному з роликів жінка в сльозах дивиться відео зі своєю ще живою донькою.

Через численні скарги перший допис Кудінова був видалений фейсбуком, однак він опублікував ці матеріали знову.

Попри заяви Кудінова про дозвіл на знімання в лікарні Вінницька ОВА заявила, що дозволу на інтерв’ю з Іриною Дмитрієвою він не отримував. Проводиться службове розслідування щодо інциденту.

Дії знімальної групи RAI News 24, яка взяла інтерв’ю в Дмитрієвої, засудила Комісія з журналістської етики. Члени комісії закликали керівництво лікарні, де перебуває жінка, провести службове розслідування щодо тих, хто надавав дозвіл на допуск журналістів до потерпілої.

Незалежна медійна рада звернулася до італійської редакції з листом, де просить провести глибокий аналіз ситуації, виробити правила і надати рекомендації журналістам, що висвітлюють війну, щоб унеможливити ситуації, які можуть завдати серйозної шкоди їхній репутації.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter