Журналіста Олександра Манцевича засудили за “дискредитацію Білорусі”

Дата: 06 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Суд міста Молодєчно засудив засновника та головного редактора регіональної незалежної газети “Региональная газета” Олександра Манцевича до чотирьох років ув’язнення за нібито дискредитацію Білорусі.

Про це повідомив Комітет захисту журналістів (CPJ) з посиланням на правозахисну групу “Вясна” та допис доньки засудженого Анастасії Манцевич у фейсбуку.

Олександр Манцевич. Джерело: “Радыё Свабода”
 

Також журналісту присудили штраф в 14 800 білоруських рублів (4496 доларів США).

У суді Манцевич заперечив усі звинувачення проти нього.

“Чотири роки тюремного ув’язнення Олександра Манцевича, найвищий за висунутими проти нього звинуваченнями, є ще одним прикладом обурливого ставлення білоруської влади до незалежних журналістів”, – сказала координаторка програм CPJ у Європі та Центральній Азії Гульноза Саїд.

Комітет засудив такі дії білоруської влади й закликав її зняти всі звинувачення проти Манцевича, негайно звільнити його, інших ув’язнених журналістів і дати можливість ЗМІ працювати вільно.

Нагадаємо, що білоруські силовики затримали Манцевича 15 березня 2023 року. Суд над ним розпочався 27 вересня.

Влада самопроголошеного президента Лукашенка звинуватила Манцевича в тому, що з 1 січня 2020 року до моменту арешту в “Регіональній газеті” він поширював неправдиву інформацію, “яка дискредитує Білорусь та її владу”.

“Регіональна газета” була відомим у країні виданням, яке висвітлювало новини на північному заході Білорусі й багато повідомляло про фальсифікацію президентських виборів 2020 року та наступні протести.

У липні 2021 року видання припинило друкований випуск на тлі посилення тиску з боку влади.

У січні 2022 року білоруська влада заявила про екстремістський контент на вебсайті “Регіональної газети” та в телеграм-каналі. 27 березня те саме заявила про її сторінку в інстаграмі.

У квітні видання визнали “екстремістським”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Вітебський суд Білорусі відправив за ґрати на п’ять з половиною років відеооператора-фрилансера В’ячеслава Лазарова в справі про “сприяння екстремістській діяльності”. Його дружину Тетяну Питько засудили до трьох років позбавлення волі за тими ж звинуваченнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter