Журналіста “Комсомольської правди” затримали після статті про білоруса, який застрелив співробітника КДБ

Дата: 03 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Москві затримали журналіста білоруської “Комсомольської правди” Геннадія Можейка, автора статті про мінчанина Андрія Зельцера, який застрелив одного зі співробітників КДБ, що увірвалися до нього в будинок. Зараз Можейко перебуває в мінському ізоляторі на Окрестіна.

Про це повідомляють білоруський правозахисний центр “Весна“, головред “Комсомольської правди” Володимир Сунгоркін у коментарі РИА Новости.

Фото: Геннадій Можейко / VK

За словами головного редактора  “Комсомольської правди” Володимира Сунгоркіна, затримання журналіста пов’язане зі статтею Геннадія в “Комсомольській правді” про вбивство білоруського IT-шника Андрія Зельцера. У статті автор подає позитивні відгуки щодо Зельцера від його знайомої.

Проурядові ЗМІ розкритикували “Комсомольську правду” за цю публікацію. Сайт видання заблокували.

1 жовтня у квартирі, де проживає журналіст, силовики провели обшук.

Під час обшуку Геннадій Можейко не був присутнім у будинку. Ймовірно, він перебував на території Російської Федерації.

У ніч з 1 на 2 жовтня мати журналіста повідомила, що її син затриманий та перебуває в слідчому ізоляторі на Окрестіна в Мінську. Востаннє вона зідзвонювалась з ним 30 вересня.

В ухвалі на обшук, який тривав близько 2,5 годин, вказані дві статті Кримінального кодексу: розпалювання ворожнечі й образа представника влади. Обшук проводили 7 співробітників.

“Вилучили флешки, наклейки та значки 2001 року. Все було ввічливо“, – розповіла мати затриманого.

Зникнення журналіста підтвердив і головний редактор “Комсомольської правди” Володимир Сунгоркін. Він також заявив, що редакція захищатиме свого кореспондента.

Нагадаємо, 1 жовтня у білоруського відеооператора Ігоря Комаровського, який співпрацював з Deutsche Welle, відбувся обшук у зв’язку з кримінальною справою. За два дні до цього він був затриманий і перебуває в слідчому ізоляторі на Окрестіна.

За його словами, при затриманні відеооператора силовики вказали статті “знищення чи пошкодження чужої власності” та “акт тероризму“. В ході обшуку у нього вилучили всю техніку: ноутбук, відеокамери, диктофони, карти пам’яті. Забрали також посвідчення журналіста DW. Разом з тим Комаровському не висунули підозру чи обвинувачення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter