Проєкт Bellingcat очолив журналіст-розслідувач Христо Грозєв

Дата: 25 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Журналіст-розслідувач Христо Грозєв став новим виконавчим директором та головою правління Bellingcat, замінивши на цій посаді засновника платформи Еліота Гіггінса, який залишився в раді директорів як креативний директор.

Про це пише Bellingcat.

Христо Грозєв. Джерело: кадр з фільму для European Press Prize

Bellingcat – це колектив дослідників відкритих джерел, створений 2014 року та відомий тим, що регулярно розкриває міжнародні гучні злочини. Останніми роками платформа набула всесвітньої популярності завдяки серії розслідувань, зокрема щодо отруєння російського розвідника Сергія Скрипаля, російського опозиціонера Олексія Навального та знищення російським “Буком” пасажирського літака рейсу MH17. Відзначений безліччю престижних нагород у галузі журналістики, зокрема двома преміями “Еммі”.

Грозєв доєднався до команди Bellingcat 2015 року. За його словами, Гіггінсу вдалося створити новий тип організації, яка стала першою в галузі онлайн-розслідувань.

“Для мене велика честь, що я можу зробити свій внесок у Bellingcat, використовуючи досвід на попередніх посадах, завдяки якому я сподіваюся просунути організацію на стратегічному та управлінському рівні”, – сказав Грозєв.

Нагадаємо, що колектив Bellingcat розслідував унікальну операцію спецслужб України, під час якої з Росії вивезли 33 бойовики ПВК Вагнера, причетних до військових злочинів на Донбасі, та причини її провалу.

Також журналісти проєкту знайшли докази причетності російських спецслужб до катівні “Ізоляція”, розташованій у самопроголошеній “ДНР”, яка контролюється Росією.

У Росії розслідувальний проєкт Bellingcat в жовтні минулого року внесли до реєстру ЗМІ – “іноземних агентів”. Платформа подала апеляцію на це рішення до місцевих судів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter