Жіночі купе в потягах Укрзалізниці мають середню наповненість у 80%

Дата: 15 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Запущені Укрзалізницею влітку поточного року жіночі купе мають найвищу серед інших типів вагонів середню заповненість у 80%. 

Про це розповіли в Укрзалізниці. 

Ілюстраційне зображення. Фото: CFP

Нині жіночі купе є у восьми потягах: 

  • №81/82 Київ – Ужгород;
  • №41/42 Дніпро – Трускавець;
  • №75/76 Київ – Кривий Ріг;
  • №15/16 Харків – Ясіня;
  • №17/18 Харків – Ужгород;
  • №29/30 Київ – Ужгород;
  • №3/4 Запоріжжя – Ужгород;
  • №26/236 Одеса – Рахів (через ремонт колії на Закарпатті перший рейс із жіночими купе з Одеси 16.11, з Рахова 17.11).

Ідею запровадження жіночих купе для підвищення безпеки поїздок у компанії обговорювали й до поточного року, а причини цього з часом не змінюються. 

“Зазвичай прохання надходить з боку жінки, яка потрапила до купе з трьома чоловіками. Тому що чоловіки різні. Той пиво п’є, той пішов курити. Жінці не подобається, що на неї дихають перегаром, та ще й цигарками. Тоді переводимо до іншого купе, умовляємо пасажирів. А так чотири жінки, чотири чоловіки – їдуть окремо. Так буде зручніше”, – розповідав понад 10 років тому начальник потяга Донецьк – Київ Дмитро Гордєєв.

У 2010-му ідея жіночих купе не стала повноцінною послугою, бо не мала очікуваного попиту, але протестувати її встигли на Донецькій та Львівській залізниці. Підвищувати безпеку в потягах посадовці тоді вирішили, запустивши туди правоохоронців, однак цей варіант працював лише до 2013-го. 

Знову правоохоронці з’явились у потягах у 2020-му, коли Україну сколихнула історія Анастасії Лугової та її сина. Того року влітку родина їхала потягом Маріуполь – Київ, коли Лугова посеред ночі несподівано прокинулася від удару по голові, а відкривши очі, відчула, як її схопили за горло. Робив це 45-річний Віталій Рудзько, який вдерся до купе.

Знову обговорювати створення жіночих купе стали вже 2023 року, а почала дискусію користувачка твіттеру, яка в блозі розповіла, як мала їхати в купе разом із трьома чоловіками та перейшла до іншого купе, бо боялася за власну безпеку. Ідея, як і у 2010-го, спочатку викликала неоднозначну реакцію в суспільстві. 

Нагадаємо, що в Україні лише трохи більш ніж половина жінок почуваються на вулиці в безпеці. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter