Лише 55% жінок в Україні почуваються на вулиці у безпеці – дослідження

Дата: 27 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Згідно з дослідженням громадської думки для Консультативної місії Європейського Союзу в Україні, 62% опитаних українців стверджують, що почувають себе в безпеці, коли ходять пішки у своєму районі. У 2021 році так казали 56%. Водночас серед чоловіків 71% відчувають себе в безпеці на вулиці, а серед жінок – 55%. 

Такими є результати опитування, що провів Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Фото: Depositphotos

Також менше почувають себе в безпеці респонденти старшого віку.

Крім того, 62% опитаних переживають за своє майно, коли вони не вдома. У 2021 році таку відповідь давали 69%.

На локальному рівні (району навколо свого будинку) найбільш гострими проблемами українці вважають торгівлю наркотиками (для 19% ця проблема є дуже серйозною і для 17% є скоріше серйозною) і крадіжку з квартир чи будинків (10% і 16%).

Також, згідно з результатами опитування, на Заході України, у Києві, у Центрі та на Півдні 15–23% респондентів щонайменше іноді відчувають потребу в психологічній підтримці, а на Сході – 53%. Хоча щодо почуття безпеки, то на Сході ситуація досить подібна до оцінок в інших регіонах.

Дослідники звернули увагу на дещо більшу потребу в підтримці серед жінок – 24% проти 17% серед чоловіків.

Опитування провели впродовж 4–20 вересня 2023 року. Методом особистих інтервʼю загалом опитали 2005 респондентів у віці 18 років і старших, які проживають у всіх регіонах, що контролює Україна. Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,3%.

Раніше ZMINA писала, що понад половину опитаних українських чоловіків (59%) вважають загрозливим з погляду фізичного насильства закриті чоловічі середовища, наприклад, інтернат, військове училище, армію тощо.

Нагадаємо, що Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) та мережа мультимаркетів “Аврора” розпочали новий проєкт з продажу “неіснуючих товарів” з метою допомогти постраждалим від сексуального насильства, зумовленого війною. 

Так, всередині кожної коробочки з-під “товару, якого не існує” містяться:

  • адреси та контакти Центрів допомоги врятованим, де можна отримати допомогу, зокрема психологічну підтримку;
  • історію героїні, яка зазнала сексуального насильства, зумовленого війною, та отримала допомогу в ЦДВ;
  • поради психологів, як зарадити собі та допомогти близьким, які постраждали від війни.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter