Жінки, які страждають від домашнього насильства, утричі частіше намагаються скоїти суїцид – дослідження

Дата: 23 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Британські дослідники виявили, що жінки, які зазнають домашнього насильства, утричі частіше намагаються покінчити з життям. А ті, хто зазнали сексуального насильства в стосунках, мають ще вищий ризик вчинити самогубство й усемеро частіше вчиняють спроби суїциду.

Про це повідомляє The Guardian із посиланням на дослідження для благодійної організації Agenda Alliance.

Ілюстраційне зображення. Фото: bustle.com

Експертка з охорони здоров’я із Лондонського університету Саллі МакМанус, яка вивчала психічне здоров’я дорослих у Великій Британії, також виявила, що постраждалі від насильства більш ніж утричі частіше схильні до самоушкодження й більш ніж удвічі частіше мають суїцидальні думки.

“Основні результати дослідження шокують і жахають. Ганебно, що чіткий зв’язок між домашнім насильством і суїцидальними настроями серед жінок раніше не був визнаний як криза громадського здоров’я, чим це і є насправді”, – розповіла Джесс Саутгейт, заступниця виконавчого директора Agenda Alliance.

Це перше академічне дослідження у Великій Британії, яке виявило дуже тісний зв’язок між тим, що ВООЗ називає “насильством з боку інтимного партнера” (Intimate Partner Violence) і суїцидальними думками або спробами покінчити з життям. За оцінками, понад 27% жінок страждають від насильства з боку партнера впродовж життя.

Той факт, що три чверті з тих, хто накладає на себе руки, – це чоловіки, призвів до того, що зв’язок між домашнім насильством і самогубством не помічається, зазначила Джесс Саутгейт.

“У профілактиці суїциду основна увага приділяється психічному здоров’ю чоловіків, оскільки серед них уже давно спостерігається високий рівень самогубств”, додала вона.

Активісти, які виступають на захист прав жінок, кажуть, що результати дослідження “шокують і жахають” і повинні спонукати лікарів загальної практики, акушерок, співробітників центрів зайнятості й інших осіб, які контактують з вразливими жінками, почати регулярно запитувати їх про їхню особисту безпеку.

Нагадаємо, Міністерство внутрішніх справ Іспанії затвердило спеціальний протокол про боротьбу з насильством, який наділяє національну поліцію правом інформувати жінок про випадки насильства з боку їхніх романтичних партнерів, якщо такі були в минулому. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter