В Іспанії поліція попереджатиме жінок про випадки насильства, вчинені їхніми партнерами

Дата: 14 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство внутрішніх справ Іспанії затвердило спеціальний протокол про боротьбу з насильством, який наділяє національну поліцію правом інформувати жінок про випадки насильства з боку їхніх романтичних партнерів, якщо такі були в минулому. 

Про це пише видання “The Mayor”.

Фото: Shutterstock

Таку ініціативу запропонували минулого місяця, після того як зʼясувалося, що в грудні в країні сталося 11 випадків феміциду і Феміцид – злочин, скоєний на ґрунті ненависті щодо жіночої статі; навмисне вбивство жінок чи дівчат просто заради цього.. Такі дані спричинили демонстрації проти гендерного насильства та вимоги до влади діяти рішучіше, щоб покласти край цьому явищу.

Протокол не буде автоматичною процедурою. Інформацію надаватимуть у разі повторної скарги на чоловіка вже від нової дівчини, якщо є високий ризик вчинення гендерно зумовленого насильства з боку чоловіка, а також якщо він має судимість за попередні п’ять років. Поліція проводитиме індивідуальне оцінювання, щоб визначити, чи потрібно повідомляти жінці про минуле її партнера.

Однак поліція автоматично інформуватиме жінок, які зареєстровані в національній базі даних потерпілих від гендерно зумовленого насильства VioGen. 

Міністерство внутрішніх справ провело саміт з регіональними поліцейськими підрозділами, щоб обговорити ідею нового протоколу та проаналізувати його здатність покращення захисту потерпілих та здійснення превентивних заходів безпеки.

Відомо, що у 2022 році по всій Іспанії чоловіки скоїли 49 убивств своїх партнерок. У країні існує встановлений ритуал, коли співробітники місцевої адміністрації, де стається вбивство, на знак протесту дотримуються хвилини мовчання.

Нагадаємо, що сьогодні, 14 лютого, українки та українці долучаються до всесвітньої танцювальної акції “One Billion Rising”, яка спрямована на припинення насильства проти жінок. Охочі станцюють онлайн та офлайн, щоб показати свою силу, сміливість, прагнення до свободи та рівних прав для жінок і чоловіків у всьому світі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter