“One Billion Rising”: українці долучаться до всесвітньої танцювальної акції проти гендерного насильства

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

14 лютого українки та українці долучаться до всесвітньої танцювальної акції “One Billion Rising”, яка спрямована на припинення насильства проти жінок. Охочі станцюють онлайн та офлайн, аби показати свою силу, сміливість, прагнення до свободи та рівних прав для жінок та чоловіків у всьому світі.

Про це повідомляють організатори акції в Україні.

Фото: Mansi Thapliyal / Reuters

“Чи може танець щось змінити? Десятирічний досвід цієї ініціативи свідчить, що так! Багато жінок у всьому світі вважають танець визвольним і таким, що розширює можливості. Жінки, які зазнали гендерного насильства, часто ненавидять своє тіло. Публічний танець може бути частиною процесу відновлення та переоцінки власного “я”. Це спосіб позбутися сорому і страху, відчути свою сексуальність і силу”, – зазначають організатори.

Так, починаючи з 2012 року, люди з усього світу – жінки та чоловіки, хлопці та дівчата, мігранти, фермери, студенти, працівники підприємств та представники всіх інших сфер – цього дня збираються на мітинги та танцюють у рамках акції “One Billion Rising”.

За словами організаторів, заснована на танці акція мала неабиякий вплив. У Гонконзі вдалося привернути увагу до таких негативних випадків, як катування хатніх робітниць і судити кривдників. У Боснії танцювальні повстання стали поштовхом для масштабного розслідування зґвалтувань у воєнний час.

Отже, щоб стати частиною повстання, слід станцювати 14 лютого під композицію Break The Chain – гімн заходів “One Billion Rising”. Це можна зробити самостійно чи з подругами, вдома чи в громадському місті. Танець слід записати на відео та опублікувати в соціальних мережах з хештегами #OBR_Ukraine, #riseinsolidarity, #1billionrising.

Нагадаємо, що за інформацією ПРООН, від фізичного домашнього насильства в Україні страждають близько 2 мільйонів осіб. Статистика каже, що понад 80% – це насильство чоловіків щодо жінок. Щороку від домашнього насильства гинуть 600 українських жінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter