У Канаді журналістки зіткнулися з концентрованим онлайн-тролінгом – коаліція “Жінки в журналістиці”

Дата: 31 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Канада минулого, 2022 року стала країною, де журналістки зіткнулися з організованою, концентрованою кампанією онлайн-тролінгу.

Про це йдеться в щорічному огляді свободи преси за 2022 рік “Рік мужності і революції” від коаліції “Жінки в журналістиці” (CFWIJ).

Джерело: womeninjournalism.org

В січні журналістки Мерседес Стефенсон і Рейчел Гілмор зазнали онлайн-цькування в соцмережах. Жінки не схотіли мовчати та поділилися повідомленнями про напади у твіттері.

У лютому крі/ірокез/французька журналістка Бренді Морен, яка відстежує порушення прав корінних народів Канади, стала мішенню для залякування. Вона отримувала повідомлення з погрозами професійній та особистій безпеці через електронну пошту, а також у соцмережах. CFWIJ повідомила, що жінка отримала понад 60 листів з мовою ненависті та погрозами лише за одну добу.

Співведуча і продюсерка шоу Toronto Star “Це має значення” Саба Ейтізаз зазнала жорстоких, расистських і сексистських образ через електронну пошту. Її атакували в День Канади – 1 липня.

В огляді CFWIJ наголосила на тому, що попри ствердження уряду Канади про повагу до мігрантів та багатокультурне розмаїття місцеві праві популісти використовували расистів і націоналістів як інструмент риторики, підбурюючи своїх послідовників погрожувати журналісткам з іншим кольором шкіри та ображати їх.

Ці атаки часто відбуваються онлайн, оскільки зловмисники вільно користуються інтернетом для поширення мови ненависті та залишаються анонімними.

Нагадаємо, що CFWIJ ретельно відстежує та документує випадки порушень щодо журналісток, аналізує поширені методи нападів на них та протидіє спробам придушити свободу преси. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Іран, за даними коаліції “Жінки в журналістиці”, 2022 року посів першу позицію за кількістю ув’язнених медійниць серед країн світу. Ці ув’язнення відбулися на тлі протестів після вбивства силовиками місцевої жительки Махси Аміні.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter