Жінки в Афганістані протестують проти заборони навчатися в університетах

Дата: 23 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Після того, як цього тижня влада “Талібану” заборонила жінкам Афганістану навчатись в університетах, десятки активісток зібралися біля Кабульського університету на знак протесту. 

Про це повідомляє видання “Reuters”.

Фото: CNN

Так, афганським студенткам не дозволили відвідувати кампуси, а міністерство вищої освіти повідомило, що їхній доступ буде припинено “до подальшого повідомлення”. Цей крок викликав різке засудження з боку іноземних урядів і критику з боку деяких афганців, відтак викликало протести в афганських містах.

Приміром, державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що таліби намагаються довести афганських жінок “до темного майбутнього без можливостей”, забороняючи їм відвідувати університети.

Водночас виконувач обов’язків міністра вищої освіти Ніда Мохаммад Надім сказав, що таке рішення зумовлене кількома причинами, зокрема через те, що студентки не носили належного ісламського одягу, і відбувалася взаємодія між студентами різної статі.

“Вони не дотримувалися хіджабу (ісламського жіночого дрескоду), вони приходили в одязі, в якому переважно жінки ходять на весілля”, – сказав він.

22 грудня десятки жінок зібралися біля Кабульського університету, щоб протестувати. Загалом було близько 50 протестувальниць, які тримали транспаранти та скандували: “Освіта – наше право, університети мають бути відкриті”.

Напередодні студенти університету Нангахар у східному Афганістані також протестували, а студенти-медики покинули іспити на знак протесту проти того, що їхніх однокурсниць виключили.

Раніше ZMINA писала, що ще три місяці тому тисячі дівчат і жінок складали вступні іспити до університетів по всьому Афганістану. Водночас їм уже тоді заборонялося вступати на спеціальності, повʼязані з ветеринарією, інженерією, економікою та сільським господарством. Крім того, жінкам суворо заборонили отримувати професію у сфері журналістики.

Нагадаємо, що у лютому 2022 року “Талібан” уперше з моменту захоплення влади в країні допустив жінок до навчання в університетах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter