Жінки просять скасувати в Україні рецепт на купівлю ліків, що приймають від менструального болю

Дата: 07 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні вимагають скасувати обов’язковий рецепт для купівлі деяких груп медичних препаратів. 

Відповідна петиція з’явилась на сайті офіційного інтернет-представництва президента України. 

Фото: Yuriy Dyachyskyn/AFP

Авторкою петиції є Анастасія Юсенкова

З квітня поточного року в Україні рецептурні ліки можна купити як за електронним, так і за паперовим рецептом. Новини про це спричинили ажіотаж поблизу аптек та у соцмережах, однак фактично список препаратів, які відпускають за рецептом, не змінювали. Авторка петиції також помилково зазначає, що перелічені нею препарати починають відпускати за рецептом з 1 квітня 2023 року. 

Отримувати рецепт потрібно, наприклад, на екстрену контрацепцію або на препарати для зняття важкого алергічного нападу. 

“В обох випадках людина фізично не зможе придбати рецепт заздалегідь або день у день, адже це препарати саме екстреної допомоги (час іде на хвилини)”, – каже авторка. 

Скасувати обов’язковий рецепт Юсенкова просить й на препарати із діючою речовиною “німесулід”, адже вони допомагають жінкам під час менструального болю. Такий біль може тривати 2–3 дні, а інколи й довше. Авторка петиції наголошує, що біль заважає звичному способу життя, а інколи від нього можна втрати свідомість. 

Накладання обов’язкового рецепта на ці препарати порушує права громадян на своєчасну медичну допомогу, а також чинить репродуктивне насилля щодо жінок, що постраждали, наприклад, від зґвалтування, особливо це актуально під час війни з Росією і частими випадками ґвалтування окупантами українських жінок”, – вважає Юсенкова. 

Президента Володимира Зеленського просять звернутись до МОЗ з обґрунтованим проханням скасувати обов’язковий рецепт на дані групи препаратів, адже це, на думку авторки, “порушує одразу низку людських прав і становить пряму загрозу життю людей”.

Нині під петицією підписались 1,2 тисячі людей.

Нагадаємо, що цього року Іспанія першою в Європі запровадила оплачувані відпустки для жінок, які мають болісні менструації. За статистикою, 53% іспанок страждають на біль під час менструації.

Торік також у Шотландії набув чинності закон, що зобов’язує освітні та державні заклади забезпечити жінок безплатними засобами інтимної гігієни, а у Франції контрацептиви стануть безплатними для жінок будь-якого віку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter