Іспанія першою в Європі запровадила оплачувані відпустки для жінок, які мають болісні менструації

Дата: 18 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

У парламенті Іспанії ухвалили закон про надання оплачуваної відпустки жінкам, які страждають на сильні менструальні болі. Таким чином Іспанія стала першою європейською країною, в якій запровадили такий тип відпусток. 

Про це повідомляє El Pais.

Фото: Jonathan Borba / Unsplash

Закон дає право на триденну оплачувану відпустку (із можливістю продовження до п’яти днів) для жінок із менструацією, яка, як вважають в Іспанії, здатна викликати непрацездатність через сильні болі, запаморочення, нудоту чи навіть блювоту.

Також закон дає жінкам право на стільки відпусток, скільки їм потрібно, при цьому оплачує таку відпустку державна система соціального забезпечення, а не роботодавці. Як і у випадку з оплачуваною відпусткою за іншими порушеннями стану здоровʼя, тимчасову непрацездатність має затвердити лікар.

За статистикою, 53% іспанок страждають на біль під час менструації.

Одночасно з законом про “менструальну відпустку” іспанський уряд затвердив безкоштовний доступ до засобів менструальної гігієни для вразливих жінок. Прокладки, тампони та багаторазові чаші роздаватимуть в освітніх закладах, соціальних центрах і в’язницях.

Нагадаємо, у вересні минулого року у Шотландії набув чинності закон, у якому йдеться про те, що освітні та державні заклади мають забезпечити жінок безплатними засобами інтимної гігієни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter