Шотландія стане першою у світі країною, де жінкам надаватимуть безплатно засоби гігієни

Дата: 14 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

З 15 вересня у Шотландії набуде чинності закон, у якому йдеться про те, що освітні та державні заклади мають забезпечити жінок безплатними засобами інтимної гігієни.

Про це пише Deutsche Welle.

Джерело: GETTY IMAGES

Це перша подібна реалізована загальнонаціональна програма у світі. Уряд Шотландії з 2017 року вклав у неї понад 27 мільйонів фунтів стерлінгів (приблизно 32 мільйони євро).

А сам законопроєкт Шотландський парламент ухвалив ще у листопаді 2020 року.

“Забезпечення вільного доступу до засобів особистої жіночої гігієни є фундаментально важливим для підтримки рівності та почуття власної гідності людини, воно усуває фінансові бар’єри”, – так прокоментувала нововведення секретар із соціальної справедливості уряду Шотландії Шона Робісон.

Влада обіцяє, що по всій країні відкриють понад тисячу пунктів видачі тампонів та прокладок, їх можна буде знайти через спеціальний додаток PickupMyPeriod.

Шотландія не єдина країна, яка запроваджує подібні програми для жінок. Наприклад, 2021 року у Франції студенткам вирішили безкоштовно надати прокладки та тампони, встановивши автомати з ними у кампусах та гуртожитках. Аналогічні програми зараз реалізують у Новій Зеландії та Каліфорнії.

Нагадаємо, близько 10% дівчаток у Великобританії не можуть собі дозволити санітарно-гігієнічних товарів, згідно з опитуванням, проведеним дитячою благодійною організацією Plan International. Також у 2017 році понад 40% опитаних у країні дівчат розповіли, що їм доводилося використовувати саморобні засоби гігієни під час менструації. 

Щоб звернути увагу суспільства на важливість та проблеми менструальної гігієни у всьому світі, в травні відзначають День менструальної гігієни. Завдяки цьому активісти хочуть допомогти зняти табу з теми менструації в суспільстві, адже досі жінкам у світі через необізнаність та стереотипи загрожує небезпека.

Раніше ZMINA повідомляла, що 43% українських батьків та вчителів, опитаних соціологами, вважають, що про менструацію дітям слід розповідати в школах у межах курсу сексуальної просвіти, введення якого також підтримує більшість респондентів. Сексуальна просвіта виявилася найзатребуванішим курсом у школі, який стосується здоров’я, й серед дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter