Шотландки першими у світі почнуть отримувати від держави безкоштовні засоби гігієни

Дата: 25 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Шотландський парламент ухвалив законопроєкт, який дозволить жінкам безкоштовно отримувати тампони, прокладки та інші гігієнічні продукти на час менструації.

Про це повідомили в офіційному акаунті парламенту у твіттері. 

Санітарні товари у Великобританії оподатковувалися так званим податком на тампон у розмірі 5%. Уряд колишнього прем’єр-міністра країни Девіда Кемерона заявляв, що планує скасувати цю норму, однак влада не могла внести відповідні зміни через правила ЄС, які встановлюють податкові ставки для певних продуктів. 

Згідно з ухваленим законом, відтепер у Шотландії тампони та прокладки можна отримати безплатно в спеціалізованих місцях, наприклад у громадських центрах, молодіжних клубах та аптеках. Із 2018 року жінки в Шотландії можуть знайти засоби гігієни також у туалетах шкіл, коледжів та університетів.

“Я пишаюся тим, що можу проголосувати за цей новаторський закон та зробити Шотландію першою країною у світі, яка забезпечила безплатний доступ до менструальних продуктів для всіх, хто їх потребує”,відреагувала у твіттері прем’єр-міністерка Шотландії Нікола Стерджен.

Відомо, що близько 10% дівчаток у Великобританії не можуть собі дозволити санітарно-гігієнічних товарів, згідно з опитуванням, проведеним дитячою благодійною організацією Plan International. Також у 2017 році понад 40% опитаних у країні дівчат розповіли, що їм доводилося використовувати саморобні засоби гігієни під час менструації. 

Щоб звернути увагу суспільства на важливість та проблеми менструальної гігієни у всьому світі, в травні відзначають День менструальної гігієни. Завдяки цьому активісти хочуть допомогти зняти табу з теми менструації в суспільстві, адже досі жінкам у світі через необізнаність та стереотипи загрожує небезпека.  

Нагадаємо, що 43% українських батьків та вчителів, опитаних нещодавно соціологами, вважають, що про менструацію дітям слід розповідати в школах у межах курсу сексуальної просвіти, введення якого також підтримує більшість респондентів. Сексуальна просвіта виявилася найзатребуванішим курсом у школі, який стосується здоров’я, й серед дітей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter