Жінкам в Івано-Франківську розповідають про токсичні стосунки за горнятком кави

Дата: 14 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

В Івано-Франківську активістки запустили кампанію “Краш кава”, в межах якої клієнткам низки кав’ярень, салонів краси та навчальних закладів готують каву в горнятку зі спеціальним QR-кодом. Перейшовши за ним, жінки можуть дізнатися про ймовірне психологічне насильство партнера. 

Про це повідомили на сторінці громадської організації “Дом4824” у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка “Дом4824”

Напередодні запуску кампанії активістки провели опитування серед дівчат, щоб зрозуміти, як вони дають собі раду, коли перебувають у стосунках, та з ким про це говорять. Виявилось, що про погані стосунки опитані переважно говорять не з батьками, а з подругами саме за кавою. 

“З жінками, які вже в токсичних стосунках, працювати важко. Ті, хто хоче отримати допомогу, переважно можуть самі її знайти. Залишаються молоді дівчата, які не завжди розуміють, що вони потрапили в токсичні стосунки. Важливо навчити їх відрізняти ці ознаки ще на початках, коли дівчина схильна виправдовувати хлопця: це в нього поганий настрій, він з усіма грубий, а зі мною не такий та інше”,розповіла виданню “Репортер” очільниця “Дом4824” Наталя Вишневецька.

Окрім QR-коду, що веде на сторінку в інстаграмі з інформацією про токсичні стосунки, на горнятка нанесли й написи “А кому це ти фотки лайкаєш?”, “А хто це тобі дзвонив?”, “А хто це тобі пише?”. У такий спосіб активістки обіграли ситуації, коли кривдники отримують доступ до листування або обмежують у спілкуванні з друзями своїх жертв. 

Фото: cometa-if.news

Щоб привернути увагу більшої кількості жінок до кампанії, волонтерки також проводять серед підписниць сторінки організації “Дом4824” в інстаграмі розіграш на консультацію в психолога. Вишневецька переконує, що навіть однієї консультації буде досить, щоб дівчина по-новому подивилася на свій негативний досвід у стосунках. Активістки вважають, що така допомога є дуже цінною саме для молоді, бо в студентському віці нечасто є гроші піти до психолога.

Нагадаємо, що нещодавно для жертв домашнього насильства створили мобільний застосунок, щоб вони могли захистити себе. Розробники замаскували його під календар для менструального циклу, щоб убезпечити жінок, якщо кривдник заволодіє телефоном.

Минулого року в Україні понад 900 домашніх кривдників отримали покарання, а кількість повідомлень щодо домашнього насильства зросла загалом на 66%. Цьогоріч до поліції вже надійшло майже 300 тисяч заяв про насильство в сім’ях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter