Жертвами російських військових в Україні стали 21 965 цивільних, серед яких 8 231 загинув, – ООН

Дата: 14 Березня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабного російського вторгнення Організація Об’єднаних Націй зафіксувала 21 965 жертв серед цивільного населення. Серед них 8 231 людина – вбиті, а 13 734 – поранені.

Про це йдеться у звіті Управління Верховного комісара ООН з прав людини за 13 березня.

Фото: El Mundo

Так, за даними організації, 17 619 жертв – 6 372 загиблих і 11 247 поранених – перебували на території, яка на момент російського вторгнення контролювалась Україною.

В ООН також підтвердили вбивство 3 664 чоловіків та 2 173 жінок, 260 хлопчиків та 203 дівчаток. Але стать 31 дитини та 1900 дорослих поки не встановлено.

З 1 до 12 березня ООН зафіксувала 293 жертви серед цивільних українців – 84 загиблих і 209 поранених.

Водночас в ООН вважають, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації із зони бойових дій та тимчасово окупованих територій затримується, а багато повідомлень усе ще чекають на підтвердження. Це стосується, зокрема, Маріуполя, Лисичанська, Попасної та Сєвєродонецька, де є повідомлення про численні жертви серед мирного населення.

Раніше ZMINA писала, що Міжнародний кримінальний суд має намір відкрити дві справи про воєнні злочини, пов’язані з російським вторгненням в Україну. Одна з них стосуватиметься викрадення українських дітей, друга – навмисних ударів РФ по об’єктах цивільної інфраструктури. 

Нагадаємо, що в лютому 2023 року генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич розіслала урядам країн-членів РЄ різні варіанти створення спеціального трибуналу для притягнення до відповідальності керівництва РФ, а також інформацію про відповідну допомогу Ради Європи. 

Одним із запропонованих варіантів є створення спеціального трибуналу шляхом укладення багатосторонньої угоди між Україною та іншими зацікавленими державами за прецедентами Нюрнберзького міжнародного військового трибуналу, Міжнародного військового трибуналу для Далекого Сходу або Міжнародного кримінального суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter