Міжнародний суд відкриє дві справи щодо воєнних злочинів Росії в Україні

Дата: 13 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Міжнародний кримінальний суд має намір відкрити дві справи про воєнні злочини, пов’язані з російським вторгненням в Україну. Одна з них стосуватиметься викрадення українських дітей, друга – навмисних ударів РФ по об’єктах цивільної інфраструктури. 

Про це повідомляє The New York Times.

Фото: Укрінформ

Суд домагатиметься видавання ордерів на арешт кількох осіб, розповіли нинішні й колишні посадовці, які знають про це рішення, але не мають права говорити публічно. 

Головний прокурор Карім Хан повинен спочатку подати свої звинувачення колегії суддів досудового слідства, які вирішать, чи були дотримані правові стандарти для видавання ордерів на арешт, або ж слідчі потребують більше доказів.

На прохання журналістів The New York Times підтвердити запити про видавання ордерів на арешт прокуратура відповіла: “Ми не обговорюємо публічно деталі, пов’язані з розслідуваннями, що тривають”.

Деякі сторонні дипломати заявили, що існує ймовірність того, що президенту Росії Володимиру Путіну можуть висунути звинувачення, оскільки суд не визнає імунітету глави держави в справах, пов’язаних з воєнними злочинами, злочинами проти людяності або геноцидом. 

Однак, як кажуть експерти, ймовірність судового процесу залишається низькою, оскільки суд не може розглядати справи заочно, а РФ навряд чи видасть своїх посадовців. 

Тим часом Росія заперечує звинувачення у воєнних злочинах, але міжнародні та українські слідчі зібрали докази цілої низки порушень прав людини з перших днів повномасштабного вторгнення російських військ на територію України.

Нагадаємо, що найближчим часом в Україні запрацює Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду. Це сприятиме ефективнішому розслідуванню міжнародних злочинів, скоєних в Україні, адже дозволить посилити слідчу роботу безпосередньо на місцях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter