Зеленський з трибуни Верховної Ради знову говорив про “жіночок”

Дата: 02 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Під час цьогорічного послання до Верховної Ради президент Володимир Зеленський вчергове вдався до сексизму та, коментуючи переваги нових функцій у додатку “Дія”, розповів про “жіночок з кабінетів”. 

Стенограму промови опублікували на сайті Офісу президента. 

Слова Зеленського починаються на 43 хвилині 51 секунді 

“Дія” – насамперед соціальний додаток для всіх громадян. Тепер призначити або перерахувати пенсію нашим поважним людям зможе не жіночка в кабінеті, а онук на дивані. Ми вже починаємо запуск цієї функції, і “Дія” охопить всіх українців, незалежно від віку”, – мовив Зеленський. 

Увагу до слів голови держави привернули активістки компанії проти сексизму “Повага”, які нагадали, що Зеленський раніше вже порівнював з “жіночками” журналістів.

Вчора я зробив велику дурницю: вирішив перед сном почитати новини в інтернеті. Ні, я чудово знаю, що відбувається, але хотів подивитися, як саме про це пишуть деякі сайти. І вони нагадали мені двір, де я виріс, та лавочку біля мого під’їзду. Ну таку, знаєте, типову, в кожному дворі України така є. Там цілодобово сидять жіночки. У них, здається, немає імен тільки по батькові. І всі вони є носіями ексклюзивних сенсаційних новин. Я нікого не хочу образити, але інколи здається, що деякі засоби масової інформації взяли цих жіночок на роботу, причому на керівні посади”, – розповідав він у грудні 2020-го.

Президент Зеленський у перший рік своєї роботи на посаді став лауреатом антипремії за сексизм “Це яйце!”. Причиною цього стала його промова у Парижі, під час якої він згадав про українських жінок, які, на його думку, є одним з брендів країни. Ці слова обурили чимало українців, які почали порівнювати гаранта Конституції з президентом-втікачем Віктором Януковичем, який 2011 року в Давосі сказав про українських жінок, які почнуть роздягатися навесні. 

Депутати реагують на цьогорічний виступ Володимира Зеленського у парламенті. Фото: Офіс президента

Пригадую, як згорали від сорому, коли один колишній очільник запрошував іноземців до України особливо в травні, коли “цвітуть каштани та роздягаються жінки”. Здавалося, це печерне мислення вже лишилося в минулому, але – ні”, – реагувала тоді на випадок віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Ще один сексистський інцидент, пов’язаний з Зеленським, трапився у лютому минулого року. Тоді очільник держави на Всеукраїнській нараді працівників вугільної галузі України попросив жінку першою поставити йому запитання, аргументуючи це “правильністю”. Коли на сексистський коментар звернув увагу чоловік із зали, то Зеленський відповів йому: “Так, почекайте, ви ж не жінка, ви людина серйозна!”. 

У списку номінантів цьогорічної антипремії за сексизм “Це яйце!” Зеленського немає, натомість там можна знайти нардепів Іллю Киву та Сергія Рудика, секретаря Коростишівської міської ради на Житомирщині Юрія Сарапійчука та багатьох інших. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter