Зеленський відповів відмовою на петицію про виїзд чоловіків за кордон

Дата: 16 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський відмовився відкрити кордони для невійськових чоловіків. Така пропозиція містилася в петиції “Зняття обмеження щодо виїзду за кордон для чоловіків 18–60 років без військового досвіду”.

Про це йдеться у відповіді на петицію.

Фото: Офіс Президента

Відомо, що петицію за три місяці підтримали понад 25 тисяч громадян. Згідно з текстом, “воювати мають лише боєздатні люди”, а “інші будуть корисні за кордоном, працюючи та підтримуючи армію коштами”.

У відповіді на петицію йдеться, що держава має право обмежувати виїзд громадян за кордон в умовах воєнного або надзвичайного стану із зазначенням строку дії цих обмежень.

Зеленський зазначив, що, згідно зі статтею 17 Конституції, захист суверенітету і територіальної цілісності держави є справою всього Українського народу, а за статтею 65 Основного закону захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов’язком громадян України. 

Також президент нагадав про указ від 24 лютого “Про загальну мобілізацію”, за якою військовозобов’язані, які раніше не проходили військової служби, після підготовки на полігонах чи навчальних центрах можуть комплектувати Збройні сили.

Президент також зауважив, що громадяни, які перебувають у запасі й не призвані на військову службу, можуть бути залучені до робіт, що мають оборонний характер.

Нагадаємо, що 5 липня Генштаб ЗСУ повідомив, що військовозобов’язаним чоловікам для того, щоб залишати місце проживання або перебування, потрібно отримати дозвіл керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. 

Згодом президент України Володимир Зеленський розкритикував такий порядок виїзду за межі області й закликав Генштаб не ухвалювати подібних рішень без його відома. Дію порядку надання такого дозволу скасували й відправили його на доопрацювання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter