Зеленський відповів на петицію щодо заборони культурної діяльності росіян в Україні

Дата: 05 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський відповів на петицію щодо заборони культурної діяльності росіян на території України; документ набрав необхідні для розгляду главою держави 25 тисяч голосів у середині жовтня.

У відповіді він посилався на закони про кінематографію, про телебачення і радіомовлення, про гастролі, які містять низку обмежень у цій сфері.

Філіп Кіркоров — великий шанувальник політики Путіна. Джерело: інстаграм російського співака

Власникам і здобувачам ліцензій на здійснення такої діяльності заборонений в’їзд та ліцензування, якщо вони перебувають у списку людей, які загрожують національній безпеці.

Президент нагадав, що 7 жовтня набули чинності певні зміни у законодавстві, зокрема, про підтримку національного музичного продукту та обмеження публічного використання музики держави-агресора. Так, Державний комітет телебачення і радіомовлення припинив видачу та зупинив дію дозволів на ввезення видавничої продукції з території держави-агресора.

Уже створений список російських пропагандистів, лідерів думок та артистів, які відкрито чи приховано просувають наративи російської пропаганди. Частина з них перебуває під санкціями в Україні та інших країнах.

Президент також повідомив, що скерував петицію на доопрацювання прем’єр-міністру України Дмитру Шмигалю.

Нагадаємо, що петиція про заборону творчої діяльності росіян на території України з’явилася на сайті Офісу президента 15 серпня, його авторка — продюсерка Ольга Клименко. Вона звернулася до президента з проханням заборонити громадянам Росії здійснювати на території нашої країни будь-яку діяльність у сфері кінематографії, телебачення, радіомовлення, театру та культури загалом.

Водночас Клименко просила владу вжити законодавчих заходів щодо збереження незалежності українського кінематографа від російського впливу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в червні 2022 року Верховна Рада заборонила російську музику в українських медіа та громадському просторі. Крім того, нардепи проголосували за заборону російської видавничої продукції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter