Петиція до президента про заборону творчої діяльності громадян Росії в Україні набрала 25 тисяч підписів

Дата: 18 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Петиція про заборону громадянам Росії здійснювати творчу професійну діяльність в Україні набрала понад 25 тисяч підписів, тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський.

Документ з’явився на сайті Офісу президента 15 серпня, його авторка — продюсерка Ольга Клименко.

Російський музикант, лідер гурту “Акваріум” Борис Гребенщиков. Джерело: nasedkin.livejournal.com

Вона просить очільника держави заборонити громадянам Росії здійснювати на території України будь-яку діяльність у сфері кінематографії, телебачення, радіомовлення, театру та культури загалом.

Йдеться про заборону трансляції будь-якого телевізійного та/або кіноконтенту (фільмів, серіалів, документальних фільмів) в ефірах українських телеканалів за участі громадян Росії та/або створеного на території Росії.

Авторка петиції наполягає на обмеженні поширення/розповсюдження/продажу продуктів російської культури — літературних творів, вистав, художніх робіт тощо — на території України.

Водночас Клименко просить владу вжити законодавчих заходів щодо збереження незалежності українського кінематографа від російського впливу. Для цього треба створити разом з компетентними органами влади необхідні для цього засади, механізми, політики та процедури, вважає вона.

“Ми хочемо працювати з митцями з цивілізованого світу, для кого права людей мають значення. Просимо вас допомогти нам на культурному фронті та підтримати наше звернення”, — написала вона.

Із врахуванням злочинів Росії проти українського народу, Клименко наголосила на тому, що не вбачає жодної можливості подальшої будь-якої співпраці з громадянами РФ у культурному, кіно- та театральному секторах. 

Нагадаємо, що в червні 2022 року Верховна Рада заборонила російську музику в українських медіа та громадському просторі. Крім того, нардепи проголосували за заборону російської видавничої продукції. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter