Зеленський відповів на петицію щодо належного блокування ресурсу Страна.ua

Дата: 17 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський попросив секретаря РНБО Олексія Данілова розглянути петицію щодо забезпечення належного блокування і повного припинення співпраці держорганів із проросійським виданням Страна.ua.

Про це стало відомо з повідомлення на сайті Офісу президента. 

Засновник Страна.ua Ігор Гужва (праворуч)

Таким чином глава держави відповів на петицію про забезпечення належного блокування і повного припинення співпраці держорганів із проросійським виданням Страна.ua, яка в жовтні набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів.

У відповіді президент послався на Закон “Про Раду національної безпеки і оборони України”. Відповідно до його положень організацію роботи й виконання рішень Ради  забезпечує секретар РНБО.

З урахуванням викладеного електронну петицію надіслано Секретарю Ради національної безпеки і оборони України О. Данілову з проханням розглянути відповідно до вимог чинного законодавства України порушені питання, вжити необхідних заходів реагування та поінформувати Р. О. Балана про результати”, — йдеться у відповіді президента.

Зеленський нагадав, що проти згаданих у петиції ресурсів Страна.ua вже двічі застосовували санкції: щодо фізичних і щодо юридичних осіб.

20 серпня 2021 року на три роки запровадили санкції проти засновника видання Ігоря Гужви, його колишньої дружини Ганни Солнцевої та пов’язаної з ним Любові Лукашиної, а також ТОВ “Ласмак”, “Маджері” та “Смарт медіамережа”.

16 лютого 2022 року санкції розширили до згаданих фізичних і юридичних осіб та ввели в дію. Інтернет-провайдери мали заблокувати доступ до інтернет-ресурсів Страна.ua та всіх його клонів (strana.news, strana.one, strana.digital, strana.today) і сторінок у соцмережах.

Нагадаємо, що петицію на сайті Президента України оприлюднив 28 вересня 2022 року Роман (Сініцин) Балан. У тексті він нагадав, що 16 лютого 2022 року президент своїм указом увів у дію рішення РНБО про санкції та повне блокування “Страни.ua” та всіх його “дзеркал”. Проте указ виконується не всіма інтернет-провайдерами, і українці все ще мають до нього доступ, зокрема через дзеркала в доменних зонах best, today, media тощо.

Він додав, що попри санкції працівників видання навіть акредитували на державний престур до щойно деокупованої Балаклії.

Сініцин звернувся до президента як голови РНБО перевірити, як Рада національної безпеки і оборони виконує рішення про санкції щодо проросійського видання, а також ужити всіх необхідних заходів задля припинення співпраці й повного блокування ресурсу на території України.

“Співпраця державної влади з пропагандистами, особливо в розпал російсько-українською війни, є неприпустимою”, – наголосив автор петиції.

Наприкінці жовтня документ набрав необхідні для розгляду главою держави 25 тисяч голосів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter