Петиція президенту щодо блокування “Страны.ua” набрала необхідну кількість голосів

Дата: 25 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Петиція про належне блокування сайту “Страны.ua”, всіх його “дзеркал” і припинення співпраці держорганів з цим підсанкційним виданням набрала кількість голосів, необхідну для розгляду главою держави.

Вона з’явилася на сайті президента 28 вересня і наразі має понад 25 тисяч голосів.

Джерело: фейсбук-сторінка Романа Сініцина

У петиції, автором якої є волонтер і активіст Роман Сініцин (Балан), нагадали, що проти видання запроваджено санкції Ради національної безпеки та оборони України. Це передбачає блокування інтернет-ресурсу strana.ua. У лютому 2022 року санкції були розширені на “дзеркала” сайту. Також мають бути заблоковані всі його сторінки в соцмережах.

“На жаль, ваш указ виконується не всіма інтернет-провайдерами, й в українців усе ще зберігається доступ до проросійського маніпулятивного ресурсу, зокрема через “дзеркала” в доменних зонах best, today, media тощо. Крім того, редакція проросійської “Страни” створила новий ютуб-канал для обходу заборон, де продовжує маніпулювати думкою українських глядачів”, – звернувся Сініцин до президента.

Він додав, що попри санкції працівників видання навіть акредитували на державний престур до деокупованої Балаклії.

Сініцин звернувся до президента як голови РНБО перевірити, як Рада національної безпеки і оборони виконує рішення про санкції щодо проросійського видання, а також ужити всіх необхідних заходів задля припинення співпраці й повного блокування ресурсу на території України.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у вересні до шортлиста Премії для молодих журналістів від Thomson Foundation потрапила співробітниця видання “Страна.ua” Анастасія Товт. Згодом медіаорганізація заявила про зняття її кандидатури.

Рішення було ухвалене після того, як у Thomson Foundation дізналися, що видання перебуває під санкціями в Україні через звинувачення в поширенні російської дезінформації.

Нагадаємо, що головред видання “Страна” Ігор Гужва потрапив під санкції в Україні за проросійську діяльність. Санкції поширилися на його сайти strana.ua, strana.news, strana.one, strana.digital, strana.today та “інші вебресурси, які забезпечують доступ до порталу “Страна.ua”, а також сторінки видання у фейсбуку, вконтакті, однокласниках.

У квітні поточного року Нацагентство з питань запобігання корупції та ГО “Рух ЧЕСНО” внесли перші 100 осіб до реєстру держзрадників, зокрема 73 політики, 13 представників правоохоронних органів, 13 медійників і одного суддю. Серед них – Гужва.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter