До шортлиста премії від Thomson Foundation потрапила співробітниця “Страна.ua”, згодом у медіаорганізації заявили про зняття її кандидатури

Дата: 29 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

До шортлиста Премії для молодих журналістів від Thomson Foundation потрапила співробітниця видання “Страна.ua” Анастасія Товт, згодом медіаорганізація заявила про зняття її кандидатури.

Таке рішення було ухвалене після того, як у Thomson Foundation дізналися, що видання перебуває під санкціями в Україні через звинувачення у поширенні російської дезінформації.

Раніше журналістка hromadske Олеся Біда розповіла, що потрапила до шортлиста премії з матеріалом про 17-річну дівчину з Маріуполя: “Я просила Бога померти швидко”. Про голод, страх і фільтраційний табір вустами 17-річної дівчини з Маріуполя”.

Загалом до списку потрапили 12 журналістів до 30 років з України, Індії, Малайзії, Нігерії, Пакистану, Сербії, Гватемали та Ємену. Ця щорічна премія відзначає роботи медійників із країн, що мають рівень ВВП менш ніж 20 тисяч доларів на душу населення.

Згодом Біда уточнила, що разом з нею у списку кандидатів — співробітниця проросійського видання “Страна.ua” Анастасія Товт.

“Редакція hromadske.ua звернулася до організаторів щодо виключення журналістки зі списку номінантів. Якщо цього не зроблять, я не братиму далі участі в конкурсі. Ми воюємо за різні речі”, — написала вона.

Олеся Біда. Джерело: фейсбук-сторінка журналістки

Пізніше міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що очолюване ним міністерство готує звернення до Thomson Foundation щодо виключення Товт зі списку номінантів Премії для молодих журналістів.

Нагадаємо, що головред видання “Страна” Ігор Гужва потрапив під санкції в Україні за проросійську діяльність. Санкції поширилися на його сайти strana.ua, strana.news, strana.one, strana.digital, strana.today та “інші вебресурси, які забезпечують доступ до порталу “Страна.ua”, а також сторінки видання у фейсбуку, вконтакті, однокласниках.

У квітні поточного року Нацагентство з питань запобігання корупції та ГО “Рух ЧЕСНО” внесли перші 100 осіб до реєстру держзрадників, серед них 73 політики, 13 представників правоохоронних органів, 13 медійників і один суддя. Серед них — Гужва.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter