Зеленський призначив стипендію імені Левка Лукʼяненка першому заступнику голови Меджлісу Наріману Джелялу

Дата: 11 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Президент України Володимир Зеленський призначив державну стипендію імені Левка Лукʼяненка першому заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу.
 
Про це йдеться в його указі №324/2022 від 10 травня 2022 року.
 

Наріман Джелял – один з лідерів кримськотатарського національного руху, історик, політолог та журналіст.

З перших днів окупації він висвітлює злочини країни-агресора в тимчасово окупованому Криму: залякування, переслідування, політично вмотивовані арешти, тортури українських громадян та інші незаконні дії окупаційної адміністрації.
 
Як зауважує Представництво президента України в АРК чоловіка ув’язнили після восьми років його діяльності, висвітлення злочинів та боротьби за права людини, а також після його участі в установчому саміті Кримської платформи. 
 
“Незаконне утримання та катування Нарімана Джеляла триває вже майже дев’ять місяців. Його тримають у так званому спецблоку для особливо небезпечних арештантів й було навіть відмовлено у відвідуванні поховання власного батька, 28 березня 2022 року”, – нагадують у відомстві. 
 
Призначення стипендії ініціювало Представництво президента України в Автономній Республіці Крим 29 грудня 2021 року.
 
“Україна докладає максимальних зусиль для деокупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя і якнайшвидшого визволення Нарімана Джеляла й усіх незаконно утримуваних українських громадян”, – йдеться в повідомленні представництва.
 
Як відомо, стипендія імені Левка Лукʼяненка призначається на період незаконного затримання, утримання та протягом одного року після звільнення. 

Нагадаємо, що 3 та 4 вересня 2021 року співробітники незаконного “Управління ФСБ” в Криму провели п’ять обшуків на півострові, після яких затримали й повезли в невідомому напрямку п’ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова. Родичі та адвокати затриманих подали заяви до різних де-факто правоохоронних органів, однак жоден з них тоді не повідомив про місце перебування зниклих.

Наріман Джелялов, брати Асан та Азіз Ахтемови

Увечері 4 вересня стало відомо, що всі затримані перебували в будівлі “ФСБ”. Згодом з’явилась інформація, що до Асана та Азіза Ахтемових застосовувалися тортури.

Російські силовики звинуватили Асана, Азіза Ахтемових та Нарімана Джелялова в порушені ст. 281 КК РФ (“диверсія”), ст. 222.1 (“незаконні придбання, передання, збут, зберігання, перевезення або носіння вибухових речовин або вибухових пристроїв”) та ст. 226.1 за нібито контрабанду вибухових пристроїв. Усі звинувачення мають формулювання “злочин, скоєний організованою групою осіб”.

За версією ФСБ, 23 серпня обвинувачені навмисне встановили на газопровід у селі Перевальне Сімферопольського району вибуховий пристрій, пошкодивши його. Це призвело до того, що газопостачання в селі було перерване, що позначилося на роботі соціальних установ та завдало збитків у розмірі 105 тисяч рублів.

7 вересня ФСБ оприлюднила заяву, у якій звинуватила затриманих у диверсії на замовлення Головного управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України та Меджлісу. Російські ЗМІ також поширили відео ФСБ з нібито “зізнаннями” заарештованих у Сімферополі 6 вересня кримчан Азіза й Асана Ахтемових. ГУР Міноборони України відкинуло обвинувачення ФСБ щодо нібито причетності відомства до пошкодження газопроводу в Перевальному.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter