Зеленський призначив довічно 28 суддів: активісти кажуть, що більшість із них недоброчесні

Дата: 09 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський призначив на посади 28 суддів.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Фото: Офіс президента

Призначення стосуються посад у місцевих загальних судах. Кандидатів, як наголошують активісти Фундації DEJURE, призначили на прохання нереформованої Вищої ради правосуддя, яка звернулася з проханням “вирішити гостру кадрову кризу, що склалася в українських судах”.

Більшість із 28 суддів мають негативні висновки Громадської ради доброчесності через недекларування майна та звільнення від відповідальності водіїв напідпитку. Так, суддя Новодністровського міського суду Чернівецької області Олександра Луців систематично “забувала” декларувати допомогу своєї родини, завдяки якій вдалося побудувати будинок за 600 тисяч гривень.

Ще одна новопризначенна суддя Господарського суду Харківської області Оксана Макаренко також безпідставно не задекларувала своєчасно свого майна. Висновок Громадської ради доброчесності (ГРД) містить 12 сторінок з повним переліком цього майна, зокрема елітні автівки, маєтки, а також розповідає про закордонні відпочинки у Швейцарії, Італії та Великобританії. 

Згідно із законом, суддю, який отримав негативний висновок ГРД, не вважають таким, що пройшов кваліфікаційне оцінювання, поки рішення щодо нього не ухвалить Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) у повному складі. Цей орган відповідальний за добір нових та переатестацію старих суддів. У 2019 році парламент розпустив попередній склад ВККС, однак новий не сформували через протидію Вищої ради правосуддя. Нині до ВККС проводять конкурс.

Активісти вважають, що Зеленському потрібно було утриматися від будь-яких призначень, поки не сформують нового складу ВККС.

“Не можна, з одного боку, ініціювати реформу ВРП через сумніви в її доброчесності, а з другого – призначати суддями осіб, яких з основними порушеннями закону така рада рекомендувала”, – зазначає адвокаційний менеджер Фундації DEJURE Степан Берко.

Це не вперше, коли Зеленський призначає на посади суддів, до доброчесності яких є питання. Торік у грудні так само призначили 28 суддів, 21 з яких мав негативний висновок ГРД, а сукупно за грудень 2021 – лютий 2022 року посади отримали вже 48 недоброчесних суддів. 

Нагадаємо, 80% українців вважають, що через корумпованість судової системи більше шансів виграти в суді мають заможні та впливові. В останньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ у країні.

Фотографія обкладинки: Офіс президента 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter