Зеленський пояснив Європарламенту важливість Кримської платформи

Дата: 29 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський каже, що міжнародний майданчик з питання деокупації Криму потрібен для протидії подальшим загрозам безпеки й для захисту прав кримчан.

Про це він сказав під час відеоконференції з депутатами Європейського парламенту, інформує пресслужба президента.

“Крім економіки, грошей, для нас важлива геополітична підтримка. Окремі речі, на які ми хочемо звернути увагу, – це поява й наша пропозиція Кримської платформи, майданчика, на якому ми хочемо обговорювати найважливіші гуманітарні питання, питання допомоги всім українцям – як кримським татарам, так і українцям, які потрапили за ґрати на території Криму або перебувають у Росії. Це повернення, звільнення цих громадян, а також деокупація Криму”, – цитує Зеленського пресслужба.

За його словами, нині курс України до Європейського Союзу є ще актуальнішим, ніж раніше. 

Раніше президент України Володимир Зеленський, під час виступу на загальних дебатах 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН, запросив друзів України до участі у створенні міжнародної Кримської платформи з деокупації півострова та підтримки оновленої резолюції щодо ситуації з правами людини в тимчасово окупованому Криму.

За даними МЗС України, платформа охоплюватиме кілька рівнів. Найвищий – участь лідерів держав у Кримському саміті. Захід заплановано на 26 лютого, День опору Криму російській окупації.

Наступний рівень Кримської платформи передбачає роботу міністрів закордонних справ і міністрів оборони в межах різноманітних заходів НАТО, ЄС, ООН, ОБСЄ та Ради Європи. В українському зовнішньополітичному відомстві кажуть про екосистему заходів протягом року. До участі в роботі платформи також офіційно запросять Росію.

Як відомо, Україна обрала політико-дипломатичний шлях звільнення тимчасово окупованих територій. Наразі вона домагається створення міжнародної платформи щодо деокупації Криму. За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, Росії в цій платформі не буде

Напередодні ZMINA також повідомляла, що в МЗС України готують стратегію деокупації Криму. Поки цей план існує лише в проєктному, чорновому варіанті, але буде розширений і доповнений завдяки ініціативам від РНБО, уряду та Офісу президента.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter