Зеленський підписав закони про реструктуризацію споживчих кредитів для ВПО

Дата: 02 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав прийняті Верховною Радою закони №9051 та №9052 щодо запровадження обов’язкової реструктуризації споживчих кредитів для людей з територій, охоплених війною. 

Про це стало відомо з карток законопроєктів на офіційному порталі Верховної Ради.

Джерело: фейсбук-сторінка Офісу президента України

Закони №9051 та №9052 на період воєнного стану і впродовж 30 днів після нього спрощують умови погашення окремих видів споживчих кредитів для громадян, що перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи, постійно проживають або виїхали з території, на якій ведуться (велися) бойові дії, або ТОТ та не мати простроченої заборгованості станом на 23 лютого 2022 року.

Механізм обов’язкової реструктуризації діятиме за таких умов:

– якщо державна та соціальна матеріальна допомога та/або пенсійне забезпечення, благодійна допомога є єдиним джерелом доходу споживача та членів його сім’ї;

– якщо споживач є батьком чи матір’ю багатодітної сім’ї, які отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг;

– якщо споживач або член його сім’ї є особою з інвалідністю внаслідок війни і сукупний розмір доходу споживача та членів його сім’ї не перевищує двох мінімальних заробітних плат.

Крім того, законопроєкт №9052 передбачає зміни до пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України щодо особливостей нарахування відсотків за споживчими кредитами під час воєнного стану.

Нагадаємо, на початку червня Верховна Рада підтримала законопроєкт №9051 щодо запровадження обов’язкової реструктуризації споживчих кредитів для мешканців територій, охоплених війною під час воєнного стану та 30 днів після нього.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Україні офіційно зареєстровано близько 4,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб, крім того, близько 2 мільйонів переселенців проживають без  реєстрації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter