Депутати підтримали законопроєкт про обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів для ВПО на час воєнного стану

Дата: 11 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала законопроєкт №9051 щодо запровадження обов’язкової реструктуризації споживчих кредитів для мешканців територій, охоплених війною під час воєнного стану та 30 днів після нього.

Про це повідомив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

Фото: пресслужба ВРУ

За законопроєкт №9051 в цілому проголосували 264 народних обранці.

У документі пропонується на період воєнного стану і протягом 30 днів після нього передбачити обов’язкову реструктуризацію споживчих кредитів для громадян, що перебувають на обліку як внутрішньо переміщені особи, постійно проживають або виїхали з території, на якій ведуться (велися) бойові дії, або ТОТ та не мають простроченої заборгованості станом на 23 лютого 2022 року.

Крім того, встановлюється, що на період воєнного стану та протягом 30 днів після його припинення колекторам заборонено вимагати борги з позичальників.

Однак упродовж пів року після завершення воєнного стану споживачі, кредити яких реструктуризували, мають погасити відсотки за кредитом.

Також депутати схвалили зміни до Податкового кодексу, які пов’язані із законопроєктом №9051. Відповідний законопроєкт з внесенням зміни до пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України щодо особливостей нарахування процентів за споживчими кредитами під час воєнного стану №9052 підтримали 256 народних обранців.

Нагадаємо, у червні 2021 року Володимир Зеленський підписав закон, що скасовує заборону нараховувати пеню та штрафи на основну суму заборгованості за кредитами, які брали після 1 травня 2021 року українці, що мешкають на території проведення антитерористичної операції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter