Зеленський підписав закон, який дозволяє без мобілізації призивати резервістів

Дата: 21 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо призову на військову службу резервістів в особливий період без оголошення мобілізації.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Фото: Офіс президента

Парламент ухвалив президентський законопроєкт наприкінці березня. Згідно з документом, в Україні з’явився новий вид служби в армії, а саме “військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період”. Особливий період, про який мовиться в законі, діє в Україні із 17 березня 2014 року, відколи була оголошена перша хвиля часткової мобілізації у зв’язку з російською агресією.

Призиватимуть, згідно із законом, людей, які уклали контракт про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву – переліку осіб з бойовим досвідом, які відслужили в армії за контрактом або в одній з хвиль мобілізації. Призвані резервісти мають оперативно виїхати на фронт для виконання бойових завдань у разі потреби, однак деяких з них можуть залишити в тилу для виконання роботи кадрових офіцерів бригад, які виїхали на передову через ескалацію бойових дій.

Ще до ухвалення ініціатива президента спричинила хвилю критики з боку, наприклад, ветеранів. Вони серед іншого наголошували, що зміни стосуються насамперед ветеранів, які (за мобілізацією чи на контрактній основі) уже виконали обов’язок із захисту Батьківщини. Тобто йдеться фактично про подвійне виконання конституційного обов’язку. 

Водночас голова комітету з питань оборони Олександра Завітневича запевняв, що під час розроблення законопроєкту до цього процесу долучали ветеранів та військових. Окремо він наголошував, що новий закон не дозволить ловити призовників прямо на вулиці, про що говорили деякі критики в мережі.

Нагадаємо, що цього року призов на строкову військову службу проводитимуть протягом квітня – червня та жовтня – грудня.

Останні кілька років під час призовних кампаній часто з’являються новини про так звані облави на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією, а також підтверджені факти доставлення чоловіків до пунктів збору. Значними порушеннями прав призовників відзначився військовий призов 2018 року: тільки в столиці понад 20 чоловіків протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів. Про такі практики також повідомляли зі Львова та Рівного.

У 2019 році в Херсоні військові безпідставно тримали у відділі комплектування та призову обласного військового комісаріату 24-річного чоловіка і намагалися відправити його до армії, незважаючи на наявність причин для відтермінування за сімейними обставинами. 

Для чоловіків, які зіткнулися з такими діями правоохоронців, ZMINA підготувала спеціальну інструкцію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter