Цьогорічний призов пройде у квітні та жовтні

Дата: 25 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Цього року призов на строкову військову службу проводитимуть протягом квітня – червня та жовтня – грудня.

Про це йдеться у відповідному указі президента Володимира Зеленського

Фото: Дивись.info

Призовні комісії розпочнуть роботу 1 квітня та 1 жовтня 2021 року відповідно. Завдяки призову в Збройних силах забезпечать співвідношення частки військовослужбовців-строковиків до частки військовослужбовців за контрактом 15 до 85%.

Частка строковиків у загальній чисельності війська, як нагадали в Офісі президента, щороку продовжує зменшуватись. Окремо Зеленський нагадав, що призовників не відправлятимуть на Донбас.

Відомо, що в березні минулого року, коли в Україні почалася пандемія коронавірусу, Зеленський підписав указ, яким відтермінував призов спочатку на місяць, а згодом узагалі на літо. Однак через це студенти, які закінчували бакалаврат і мали вступати на магістратуру, втратили статус студента, а тому почали отримувати від військкоматів повістки. Міністерство освіти та науки України (МОН) розповідало тоді, що отримувало численні звернення від вступників та їхніх батьків про повістки. 

Згодом кілька молодих людей минулого року розповіли, що їх утримували на території військкомату, намагаючись відправити до армії попри наявність у них документів, які підтверджували подальше навчання у виші. 

Нагадаємо, що останні кілька років під час призовних кампаній часто з’являються новини про так звані облави на призовників, які проводять працівники військкоматів разом з поліцією, а також підтверджені факти доставлення чоловіків до пунктів збору. 

Значними порушеннями прав призовників відзначився військовий призов 2018 року: тільки в столиці понад 20 чоловіків протягом квітня-травня потерпали від таких дій з боку правоохоронців та робітників військкоматів. Про такі практики також повідомляли зі Львова та Рівного.

У 2019 році в Херсоні військові безпідставно тримали у відділі комплектування та призову обласного військового комісаріату 24-річного чоловіка і намагалися відправити його до армії, незважаючи на наявність причин для відтермінування за сімейними обставинами. 

Для чоловіків, які зіткнулися з такими діями правоохоронців, ZMINA підготувала спеціальну інструкцію.

Фотографія обкладинки: ТСН  

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter