Зеленський підписав закон про штрафи та позбавлення волі за порушення правил карантину

Дата: 18 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, спрямований на боротьбу з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19.

Про це йдеться на сайті парламенту. 

Верховна Рада проголосувала за введення покарань за порушення правил карантину на позачерговому засіданні 17 березня. Закон, зокрема, передбачає: 

  • накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за порушення правил щодо карантину, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішеннями органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями;
  • штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років карається порушення правил та норм, встановлених для запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або свідомо могли спричинити поширення цих захворювань;
  • позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років караються ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки.

Також ухвалений документ звільняє від податку на додану вартість операції з ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), перелік яких визначено Кабінетом Міністрів.

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин на три тижні. Обмеження ввели, зокрема, на проведення масових заходів, у яких заплановано участь 200 та більше осіб. Також із 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. 

Із 16 березня 2020 року і до 3 квітня також припиняється в’їзд іноземців та осіб без громадянства на територію України (окрім тих, що мають право на проживання в Україні). 

У Києві влада посилила обмежувальні заходи, зокрема закрила ТРЦ та ресторани. Детальніше про те, яка ситуація склалась у столиці, читайте тут.

Про обмеження щодо коронавірусу у світі читайте тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter