Зеленський назвав хайпом звинувачення журналістів “UA: Перший” про тиск із боку Офісу президента

Дата: 20 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський назвав хайпом звинувачення телеведучої телеканалу “UA: Перший” Мирослави Барчук щодо тиску з боку Офісу президента в питаннях присутності на ефірах ток-шоу “Зворотний відлік” депутатів від “Слуги народу”. 

Про це з посиланням на Інтерфакс-Україна повідомляє “Українська правда”. 

Фото: Офіс президента

Барчук розповіла, що Офіс президента давно і жорстко контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції “Слуга народу”, а кандидатів узгоджують з контактною особою, а саме з радником голови ОП Михайлом Подоляком. Останній, коментуючи заяви журналістки, натякнув на незбалансованість думок в ефірі телеканалу “UA: Перший”, відкинув звинувачення та повідомив, що вважає вимоги щодо гостей консультуванням.

Подоляк наголошував, що для Офісу президента важливо, щоб на ефірах владу представляли змістовно і фахово.

“Тобто не ефір заради ефіру, а ефір заради роз’яснення тих чи інших ініціатив влади. Саме змістовність позиції – те, щодо чого депутати фракції чи інші представники широкої команди влади можуть отримати консультування в рамках цілком раціонального підходу до узгодженої єдиної інформаційної позиції”,говорив він у коментарі BBC.

Відповідаючи на запитання журналіста під час робочого візиту до Черкаської області, Зеленський сказав, що “не зовсім розуміє”, як він чи його офіс стосуються ситуації з ток-шоу “Зворотний відлік”.

“…Але я розумію, що це хайп. Ми нічого не погоджуємо, ніяких списків. Тим більше телеканалу суспільного мовлення. Що стосується депутатів, то вони можуть ходити або не ходити на ті чи інші ефіри. Мені здається, що вони вільні люди”, – сказав Зеленський.

Скріншот випуску програми “Зворотний відлік”

Президент також наголосив, що ситуація, коли державне телебачення заявляє про тиск із боку держави, виглядає дивною. Однак, якщо потрібно, він може звернутися до голови фракції “Слуга народу” Давида Арахамії, щоб той тиснув на депутатів, аби вони обов’язково ходили “до цієї пані”:

“Якщо він скаже, що так можна в них, що такі правила, що вони обов’язково, як солдати, повинні туди приходити, – ок”.

У редакції Суспільного назвали неприпустимою ситуацію, коли представники будь-якої політичної сили намагаються прямо чи опосередковано впливати на формування складу учасників ток-шоу. 

“Склад учасників формується за принципом дотримання журналістських стандартів неупередженості, збалансованості й представлення позицій усіх сторін суспільної дискусії на визначену тему. Суспільний мовник від моменту свого заснування й до сьогодні надає суспільству максимально збалансовану, неупереджену, актуальну та суспільно важливу інформацію про Україну і світ”,наголосили там. 

Нагадаємо, що нещодавно щонайменше 30 медіа видалили або відредагували повідомлення про ДТП за участю очільника партійного осередку “Слуги народу” в Полтавській області Олександра Трухіна, коли до них звернулися з такою пропозицією. 

Фотографія обкладинки: Danil Shamkin / Globallookpress.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter