Зеленський хоче скасувати адвокатську монополію, яка звужує представництво громадян у суді

Дата: 30 Серпня 2019
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт про внесення змін до Конституції України щодо скасування адвокатської монополії.

Про це повідомляє пресслужба парламенту. 

Адвокатську монополію почали запроваджувати в Україні у 2016 році, коли ВР підтримала запропоновані тодішнім президентом Петром Порошенком зміни до Конституції України в частині правосуддя. Згаданий закон (№1401-VIII) передбачає, що виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також її захист від кримінального обвинувачення. Запровадження монополії мало відбуватися протягом трьох років – із 1 січня 2017, 2018 і 2019 років відповідно у Верховному Суді, в апеляційних і в місцевих судах. Із 2020 року вже держоргани не зможуть самостійно представляти свої інтереси в судах, а посадові особи, які наразі здійснюють представництво на підставі довіреності, будуть позбавлені таких повноважень.

Водночас правозахисники критикували цю норму. Адже вона значно звужує представництво інтересів громадянина в суді.

“Людина тепер позбавляється права вибору захисника в будь-яких справах – цивільних, адміністративних. Це те саме, що зобов’язати нас купувати тільки цукерки “Рошен”. Україна перша країна у світі, яка закріпила на рівні Конституції монополії цехової корпорації”, – казала тоді голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Також правозахисники стверджували, що монополія адвокатури призведе то того, що послуги захисників здорожчають, а безоплатна правова допомога взагалі може зникнути. 

Постане практичне питання, що тисячі спорів не можна вирішити, бо фактично нема представника, і це буде підставою для неможливості розгляду справи в суді. Тоді буде наступний крок – будуть думати, як усіх юристів прирівняти до адвокатів. Чи як? А адвокатів на всіх не вистачить, я говорю як працівник юридичної фірми, де в нас адвокатів 10%“, – зазначав тоді адвокат Ярослав Толкачов.

Тим часом 29 серпня після реєстрації законопроєкту Зеленського про скасування адвокатської монополії члени Національної асоціації адвокатів випустили заяву, де назвали такий крок президента відступом від демократичних цінностей та рекомендацій Венеціанської комісії.

Члени НААУ закликали депутатів обговорити доцільність скасування монополії з експертами та представниками Комісії з питань правової реформи при президентові України.

“НААУ з розумінням ставиться до проблеми виключного представництва адвокатами держорганів та органів місцевого самоврядування у зв’язку з відсутністю конструктивної взаємодії з парламентом попереднього скликання щодо вчасної розробки та затвердження законопроекту про тендерні закупівлі професійної правничої допомоги цими суб’єктами. Разом з тим вважаємо за можливе на рівні ординарного закону врегулювати відстрочення на рік останнього етапу виключного представництва та залучення НААУ до роботи з ВРУ та Комісією щодо спільної розробки  такого законопроекту”, – зазначили вони. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter